Piac és kerékpárút fejlesztések

A városi piaccsarnok állapotának javítása évek óta várat magára. Európai uniós támogatásból most lehetőség nyílt a modernizálásra, ám az építkezés idejére új helyszínt kell keresni a kereskedők számára. A témában és a szintén nyertes pályázatból megvalósuló városi kerékpárutak terveiről tartottak fórumot kedden délután a Városházán Szabó Tamás polgármester és Alvári Csaba főépítész vezetésével.

A Városi környezetjavító intézkedések és gazdaságfejlesztési beavatkozások Jászberényben – Zöld város TOP-os projektek a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg. A fórumot Alvári Csaba főépítész nyitotta, aki miután üdvözölte a szép számmal jelen lévő érdeklődőket, ismertette a beruházás ütemtervét. Elöljáróban elmondta, hogy az újjáépítést több tényező is szükségessé teszi. Egyrészt az épület beázik, a szellőzés, fűtés nem megfelelő, másrészt esztétikailag is hagy kívánni valót. A rekonstrukció során lebontják a tartószerkezetet és a tetőt. A légteret kibővítve korszerű szellőzéssel, temperáló fűtéssel, szigeteléssel, beázás-mentes tetőszerkezettel látják majd el a csarnokot. Az ÁNTSZ előírása szerint hűtő is helyet kap a csarnokban.

Kicserélik a burkolatot az épületben és a csarnok melletti területeken. A parkolót kibővítik oly módon, hogy a jelenlegi játszótér és a ketreces focipálya helyén alakítanak ki egy megállásra, várakozásra alkalmas területet. Fásítással esztétikusabbá teszik a külső környezetet, a piactér, a csarnok és környezete minden szempontból egy kulturált, komfortos és modern városrész lesz. A beruházás nem érinti az üzlethelyiségeket. Jelenleg a kiviteli tervek utolsó fázisában tart a projekt. Az építkezés kezdetéig három hónap van hátra, tehát minél hamarabb megoldást kell találni az árusító helyek ideiglenes áthelyezésére, mert a csarnok körülbelül egy évig építési terültnek minősül majd, tehát árusításra alkalmatlan lesz.

Szabó Tamás polgármester a jelenlévők üdvözlését követően együttgondolkodásra szólította fel a megjelenteket, annak reményében, hogy közösen sikerül a legoptimálisabb megoldást megtalálni mind a vásárlók, mind a kereskedők számára. Hangsúlyozta, a beruházásra mindenképp szükség van, először a kényelmetlenségben, majd a várhatóan pozitív eredményekben a város egésze osztozni fog. A rekonstrukció első eleme az átmeneti árusítás megszervezése, amelynek értelmében a polgármester ötletek felvetésére szólította a lakosságot.

Elképzelésekből nem volt hiány a fórumon. Felvetődött az árusítás áthelyezése a Tesco parkolóba, a Fürdő utcai vagy a Thököly úti parkolóba, de felmerült a buszállomás környéke, a mozi előtti terület hasznosítása, a piaci parkoló egy része és a csarnok melletti terület, a Kossuth út ideiglenes lezárása az árusítás idejére. A kereskedők a jelenlegi helyszínhez közeli tereket javasolták inkább, melyet a vevői szokásokkal, a sok vidéki látogatóval indokoltak. A polgármester kiemelte, hogy a város kompromisszumra kész, megvizsgálnak minden felvetést, de hozzátette, hogy az idén több fejlesztés indul a városban, amely érinti a Fürdő utcát, a buszpályaudvar környékét, a Thököly úti parkolót, amelyeket szintén figyelembe kell venni. Az átépítés idejére a városi parkolást is át kell szervezni, valamilyen megoldást kell találni a ki-be rakodásra, a vásárlók megállási helyére. Szabó Tamás javasolta, hogy a külsőségekben új piac hatékony működéséhez kapcsolva hozzanak létre egy szakmai tanácsot, amely a vevők, eladók, üzemeltetők egységéből fakadóan mindannyiuk érdekeit védi.

Az üzemeltető részéről Horgosi Zsolt vezérigazgató szintén a jövőre vetítve állt elő javaslattal, melyben a tematikus piac megvalósítását kéri átgondolásra. Feladat a kereskedők, őstermelők, vevők igényeit összehangolni, az optimális rakodási, tárolási és helykihasználási opciókat figyelembe véve együttműködni.

A fórum második részében a kerékpárosbarát fejlesztésekről kaptak tájékoztatót, akik a továbbiakban is a Városháza vendégei maradtak. Alvári Csaba elmondta, hogy a projekt keretében az idén felújítják és kiszélesítik a Nagykátai úti kerékpárutat a Hűtős bekötő útig, megépül a kerékpárút a Gyöngyösi úton a Verseny utcától a Megyeház utcáig, meghosszabbítják a Nádor utcai kerékpárutat és itt rekonstruálják a parkolót is. Nagy fogalmú terület a kórház környéke. Itt a Mária úton lesz kerékpárút a kórház bejáratáig illetve a Csoma utcáig, valamint a Kórház utcában is egyelőre terv szinten jelen van a beruházás. A parkoló megújul az intézmény környékén és zebrát is festenek. A Vásártér utca és a Jász Plasztik között épülő kerékpárút szintén fontos a nagy forgalmú biciklisforgalom miatt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?