Megyei jogú város lehetünk!

Január 23-án, kedden délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Tamás polgármester, Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője, Borbás Ferenc jászkun főkapitány, dr. Rédei István, a Jászsági Menedzser Klub elnöke és dr. Bathó Edit múzeumigazgató a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

Szabó Tamás bevezetőjében megindokolta a szokatlan személyi összetételt. A Jászság fővárosa, Jászberény önkormányzatát, politikai, gazdasági, kulturális, civil életét és múltjának, hagyományainak őrzőit képviselték a sajtótájékoztató résztvevői. Közösen jelentették be a történelmi jelentőségű hírt: elkészült a felterjesztés a miniszterelnök számára arról, hogy Jászberény újra megyei jogú város lehessen.

Pócs János elmondta, hogy az előterjesztés túl van az első egyeztetéseken, az ide vonatkozó törvényi kritériumoknak mindenben megfelel, és az elvi támogatásra számíthat. A Jászság, Jászberény jobban teljesít! – fogalmazott, és mindezt számokkal és tényekkel is alátámasztotta. A megye értékteremtéséből 46%-ot a Jászság 3300 vállalkozása állít elő tizenkétezer dolgozójával. Jászberény egyetemi város, oktatási rendszerében több mint ötezer tanuló és hallgató készül fel a jövő kihívásaira. A Szent Erzsébet Kórház kiemelt állami támogatással a Jászság megbecsült egészségügyi központja. A város kulturális élete a nemzetközi hírű Csángó Fesztivállal, a Fölszállott a páva győztes Jászság Népi Együttes produkcióival a tánc fővárosává vált. Messze földről vonzerőt jelent a berényi állatkert és a Jász Múzeum is. Fellendülőben van a fedett jégcsarnok és az új sportcsarnokok révén minden látványsport.

A megyei jogú városok elitklubja 3200 magyar település közül 23-at tömörít. Méltán közöttük van a helye Jászberénynek a maga százezer lélekre kiterjedő pozitív vonzásával és hatásával.
Dr. Rédei István Jászberény gazdasági szerepét emelte ki, megemlítve az oktatási, egészségügyi és sport vonatkozásokat is. Elmondta, hogy a megyeszékhelyeken kívül Érd, Nagykanizsa, Gyula, Hódmezővásárhely és a hűség városa, Sopron rendelkezik megyei jogú városi címmel. Ebbe a sorba méltán beillik Jászberény is, ami első lépése lehet a gazdasági, társadalmi realitások megvalósulásának. – Vágyaink ennél messzebbre is mutatnak! – összegezte véleményét.

Hortiné dr. Bathó Edit történelmi visszatekintésében új megvilágításba helyezte a város vezetőinek mostani kérését és vágyait. A középkorban a hajdúk, az őrségiek, a kunok és a jászok kiváltságokkal rendelkeztek. A török hódoltságig a székrendszer volt jellemző, amit a kerületek rendszere követett. A kiváltságokat még a Jászság 1702-es elzálogosítása után is megőrizte a város.

1692-ben már többedjére kapott városi címet, akkor mezőváros lett. Címét megőrizte 1872-ben is, amikor a többi jászsági városi címet visszavonták, sőt a következő évben rendezett tanácsú városi rangot kapott és 1876-ig, a Jászkun Hármas Kerület megszűnéséig természetes kerületi központként gyakorlatilag megyei jogú városi rangja volt. A XX. században, 1929-től 1950-’51-ig a megyerendszer átalakításáig valójában is megyei jogú városi jogkörrel bírt. Tehát Jászberényt nemcsak jelene, hanem múltja is predesztinálja a megyei jogú városi címre.

Borbás Ferenc örömét fejezte ki, hogy különösen a rendszerváltás óta folyamatosan erősödik a jász identitástudat. Felidézte a parlamenti pillanatot, amikor május 6-át a Redemptio emléknapjává nyilvánították.

Szabó Tamás a Redemptio emléknapjáról döntő határozat előterjesztőjeként elmondta, eddig úgy gondolta, hogy politikai pályafutásának az a pillanat a csúcsa. Most azonban úgy véli, hogy a megyei jogú várossá válás Jászberény és a Jászság számára még fontosabb lehet. Elmondta, hogy a megyei jogú városokkal kötött kormányzati megállapodások 3500 milliárd forintról szólnak, 250 nagy projekt kivitelezését megcélozva. A projektek előkészítésére az érintett városok 600 milliárd forintot már le is hívtak.

A megyei jogú várossá válás technikai részleteiről elhangzott, hogy annak előkészítő fázisában járunk a mostani meghirdetéssel. Ezt követi az egész Jászságra kiterjedő aláírásgyűjtés, ami az országgyűlési határozat beterjesztésekor egyértelműen jelzi, hogy a Jászság lakóinak egyöntetű kívánságáról beszélünk. – A Jászság megérdemli, ez a Jászságnak jár! – összegezte a sajtótájékoztató résztvevőinek véleményét Pócs János, aki mindenkit arra kért, aláírásával támogassa ezt a nemes kezdeményezést.

Szerzők:
Gergely Csilla
Halász Lajos

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?