Emlékezetes döntő a népművészeti szemlén

A Hagyományok Háza szakmai támogatásával a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület az ifjúság számára tehetségkutatót hirdetett megyénkben. A Jászkunsági gyerek vagyok című népművészeti szemle regionális döntőjét december 2-án rendezték a Pájer Antal Művelődési Házban.

A hagyományteremtő kezdeményezés célja volt, hogy olyan fórumot hozzanak létre a megyében, ahol kapcsolatot teremthetnek és tapasztalatokat cserélhetnek a különböző népművészeti műfajokban tevékenykedő pedagógusok és tanítványaik. A szemlére 6-tól 16 éves korosztályig várták a jelentkezőket néptánc – csoport és szóló –, népi ének és népi hangszeres – együttes vagy szólista – kategóriákban.

A rendezvényt Pócs János országgyűlési képviselő nyitotta meg. Köszöntőjében biztatta a résztvevőket, hogyha szívükből, lelkükből mutatják be produkciójukat, már nyertesek. „Ha az ember önbecsülése a helyén van, ha a hite erős, minden álma valóra válik. Kívánom, hogy itt, a színpadon és az életetekben is minden álmotok váljon valóra!” – fejezte ki jókívánságait a képviselő.

A versenyzők valamennyi kategóriában mutattak be produkciókat, melyek zenei kíséretét a Zagyva Banda szolgáltatta. Előadásaikat háromtagú zsűri értékelte: Lukácsné Haránt Eszter koreográfus, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője, Dulai Zoltán, a Duna Művészegyüttes zenekarvezetője. Az ítészek elnöke Lukács László néptáncpedagógus, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője volt. Lukács László értékelésében dicsérte az előadások magas színvonalát és a jelentkezők lelkesedését.

Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere is köszöntötte a résztvevőket és családjaikat. Megjegyezte, hogy azon ritka alkalmak egyike ez, mikor kicsinek bizonyul az egyébként rendkívül tágas művelődési ház. A különdíj boldog tulajdonosa Papp Virág és Kemencei Zsanett párosa lett, valamint az egyik legfiatalabb induló, Rusvai Máté. A legmagasabb fokozatban, nívódíjban részesült Bella Zoltán, Holló-Szabó Dóra és Pál Bence, Csermák Kristóf, Bontovics Letícia és Rusvai Máté, a Barkóca Táncegyüttes, Varga Enikő és Varga Petra, a Kis pörgők csoport, a jászfényszarui Iglice Táncegyüttes, Horváth Áron népi hangszeres és a szolnoki Corvinka Táncegyüttes.

A szemle háziasszonya és főszervezője, Gál-Dobos Beáta köszönetét fejezte ki elsősorban a fellépőknek, a zsűrinek és Jászapáti városának. Szólt a folytatásról, a további lehetőségekről. Aki ezen a népművészeti ünnepen a népzene és néptánc kacskaringós, ám tiszta levegőjű ösvényein kalandozni kívánt pár órára, feltöltődve, meleg szívvel távozhatott.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?