Életre hangol a muzsika

Barna István január 9-én töltötte be 90. születésnapját. A jeles alkalmat szombat délután családja körében ünnepelte a Kulacs Vendéglőben.

Az önkormányzat nevében a körzet képviselője Balog Donát köszöntötte az ünnepeltet. A kormány által kiállított emléklap és az impozáns rózsacsokor mellé jó kívánságait fűzte, valamint további jó egészséget kívánt városunk szépkorújának.

Pista bácsi két testvérével együtt földművelő családba született 1928. január 9-én. Egész életében fontos szerepet töltött be a mezőgazdaság, hiszen több évtizeden át egyetlen munkahelyén az egykori Kossuth TSZ-ben dolgozott.

Felesége, Marika néni büszkén mesélte, hogy Pista bácsi mindig rendkívül szorgos, dolgos ember volt. Sokszor a közös főzések alkalmával zöldségpucolással segített kedvesének, ezzel is megkönnyítve Marika néni teendőjét. – Nem is nagyon veszekedtünk, ha még is az sem tartott sokáig – mondta mosolyogva Marika néni, majd azt is elárulta, hogy idén májusban 48. házassági évfordulójukat ünnepelhetik.

Ugyan a sors nem mindig bánt kesztyűs kézzel Pista bácsival, de mostanra három gyermekének utódai: hét unokája és két dédunokája kárpótolta a múltbeli dolgokért. Fia, Zoltán nap mint nap szeretettel viseli gondjukat idős szüleinek.

Pista bácsi a munka mellett a szórakozásra is szentelt időt. A Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesületnek megalakulásától kezdve oszlopos tagja volt. Családja szerint a mai napig olyan nóták hangzanak el tőle, melyet csak kevesen ismernek. Nem véletlen, hogy a szülinapi ünnepélyen is meghatározó szerepet kapott a muzsika. A Citera Zenekar tagjai, Mészáros Péter és Kövér István szólaltatták meg Pista bácsi kedvenc hangszerét, a citerát.

Ebéd után a citera kíséretében felcsendültek a régmúltat idéző kedves nóták és valamennyien dalra is fakadtak a jókedvű családból.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?