Lendületben a Jászberényi Tankerületi Központ

A Jászberényi Tankerületi Központ vezetője, Zsemberi Zoltán és tagintézmény-vezetők tartottak sajtótájékoztatót hétfő délelőtt, ahol bemutatták a tankerület felépítését, 2017. évi gazdálkodását, és a hozzá tartozó intézményekben folyó munkát, valamint tájékoztattak az általános iskolai és középiskolai beiskolázás aktualitásairól.

A sajtótájékoztatón Zsemberi Zoltán tankerületi igazgató, Bobák Tiborné, a Jászárokszállási Széchenyi István Általános Iskola és AMI intézményvezetője, Farkasné Szőke Tünde, a Palotásy János Zeneiskola és AMI intézményvezetője, valamint Antics István, a Lehel Vezér Gimnázium igazgatója köszöntötték a helyi média munkatársait a Polgármesteri Hivatal földszinti 1-es termében.

A 2017. február 1-jén megalakult Jászberényi Tankerületi Központhoz 24 intézmény tartozik, ahová tavaly 6696 diák járt. A tankerület látja el a tagintézményekhez tartozó 38 ingatlan működtetési feladatait, melyek állami vagy önkormányzati tulajdont képeznek. Gazdálkodását tekintve 2017-ben 3,5 milliárd forintból gazdálkodtak, melynek jelentős részét személyi jellegű kifizetésekre, 500 millió forintot pedig dologi kiadásokra fordítottak. A tankerületben nagy hangsúlyt fektetnek a pályázati források kihasználására. A benyújtott pályázatok közül hatot már pozitívan bíráltak el, összesen közel 450 millió forint összegben. Az elnyert támogatásból kisebb értékű infrastrukturális fejlesztéseket finanszíroznak majd, de további pályázatokat is benyújtottak már egyéb fejlesztésekre.

A tankerületi központ továbbra is a konstruktív és a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit szem előtt tartó együttműködésében érdekelt az önkormányzatokkal és mindenkivel, aki érintett a köznevelési rendszer működésében. Az idei céljaik között szerepel, hogy még szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki az intézményvezetőkkel, valamint stabil gazdálkodást szeretnének kialakítani és kihasználni a pályázatok nyújtotta lehetőségeket.

Az önálló tankerületi központ létrejöttét a jelenlévő intézményvezetők is üdvözölték, hiszen helyben van a segítség és így sokkal gördülékenyebb a közös munka. Intézményeikben törekednek arra, hogy minden diákjuknak legyen lehetősége a legmagasabb szintű tudás elsajátítására, megteremtve ezzel az esélyegyenlőség érzékeny egyensúlyát.

A tankerület hét intézményében folyik művészeti oktatás, ahol összesen 2215 diák tanul képzőművészet, zene, néptánc és dráma tanszakokon. A tankerület egyetlen önálló művészeti iskolája a Palotásy János Zeneiskola. Farkasné Szőke Tünde intézményvezető elmondta, hogy olyan képességfejlesztést végeznek, amely szorosan kapcsolódik az általános és középiskolai tanulmányokhoz, így kiegészítve azokat. Az idén hatvanéves intézményben 15 hangszert tanulhatnak a növendékek heti két alkalommal, egyéni foglalkozásokon. Az intézményvezető elmondása szerint az ide járó gyermekek más területeken is kiemelkedően alkotnak, ezért is kiemelten fontos a tehetséggondozás.

Ezt a tényt Zsemberi Zoltán is alátámasztotta, hiszen minden tagintézményükben erre törekednek. Bobákné elmondta, hogy igyekeznek minden lehetőséget megadni, hogy mindenki számára elérhető legyen az alapfokú művészetoktatás, ne legyen probléma például a hangszer hiánya. Az intézményvezető hozzátette, hogy ehhez elengedhetetlen a szülők támogatása gyermekek szorgalma. „Ha valóban tehetséges a gyermek, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy kibontakozhassék!”

A 250 éves múltra visszatekintő Lehel Vezér Gimnáziumban is nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra szaktárgyi – főként természettudományos –, valamint művészeti szakkörök indításával is, emelte ki Antics István igazgató. Hozzátette, hogy az intézmény diákjainak 50%-a részt vesz valamilyen versenyen, ezzel is öregbítve a Lehel Vezér Gimnázium hírnevét.

A középiskolai (gimnáziumi) felvételi eljárásban a 8. osztályos tanulók megmérettetésére január 20-án kerül sor, s a felvételről legkésőbb április 27-ig értesítik a diákokat. Az általános iskolai beiratkozás április 1. és 30. között történik. Az esetek többségében a körzetes iskolákba kerülnek a kisdiákok, de előfordulhat, hogy a szülő kérésére más iskolába iratkoznak be. Zsemberi Zoltán hozzátette, hogy a beiskolázás terén elindult egy jó gyakorlat, hiszen figyelemfelkeltő tájékoztatókkal, órabemutatókkal segítik az intézményválasztást.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?