Hagyomány és innováció

December 7-én, csütörtökön, egy igazi digitális ismeretterjesztőnek lehettek tanúi azok, akik ellátogattak Borbás Ferenc – többszörös jászkapitány és Jászkun főkapitány – új könyvének bemutatójára a Szikra Galériába.

Borbás Ferenc neve sokaknak ismerősen csenghet itt a Jászságban, de most kivételesen, mint író jelent meg csütörtök este, munkatársak és barátok gyűrűjében, akik mind izgatottan várták frissen megjelent írását, mely a mérnöki és a műszaki élet jövőjébe kalauzol el bennünket. Borbás Ferenc elmondása szerint régóta ad tanácsokat a könyv témájául is szolgáló ügyekben, főleg termék megvalósításhoz kapcsolódó technológiák kiválasztásában és alkalmazásában.

A könyvben – interjúalanyai segítségével – az utóbbi évek tapasztalatait adja közre, műszaki emberként felismerve, hogy az ő szakmájában forgó vállalkozóknak is ugyanúgy szükségük van a környezetre, a művészetekre és a kultúrára. Ezt mutatja a könyv cérnafűzött, kemény fedeles, fémveretes borítója is, mely leginkább egy középkori kódexre emlékezteti a kíváncsi olvasót. A „keverék” kötet tehát a fejlődés központi témáján túl, egyszerű papírlapokra írt szövegével igyekszik a hagyománytiszteletre törekedni. Ám a nagy lapszélek, és a régies külcsín modern QR kódokat és egy izgalmas virtuális támogató teret rejt, melyben megtalálhatók az interjúk videói és minden más is, ami kimaradt az írott könyvből.

A mérnöki gondolkodást jelzi az az előszóban megtalálható Széchenyi idézet is, melyben a Hitel írója a nemzet igazi hatalmának nem a hegyeket és ásványokat tekinti, hanem éppen a józan észt, ami ezeket az értékeket használni tudja. De mielőtt elmerültünk volna a folyamatosan fejlődő tudás és az ipari digitalizáció világában, Hortiné Dr. Bathó Edit múzeumigazgató köszöntő szavait hallhattuk, aki felhívta a figyelmünket egy napjainkban zajló meghatározó jelenségre. Eme változás szerint a gazdaság mostanra elválaszthatatlanná vált a kultúrától, hiszen egyre több vállalkozó veszi ki a részét a város kulturális rendezvényeinek megvalósításából. Az egyik ilyen személy éppen Borbás Ferenc, aki gépészmérnök lévén már régóta elkötelezte magát támogatóként, és most már íróként is a Jászság hagyományőrzése mellett. Személye jó példa arra, hogy a kultúra patronálása, az abban való aktív részvétel nemcsak összeegyeztethető a komoly vállalkozói tevékenységgel, de a két terület hatékonyan ki is egészíti egymást.

A továbbiakban a szerző gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel könyvével kapcsolatban, amelynek megírását a mindennapok inspirálták. Írásának egyik fontos mozgatórugója az volt, hogy fontosnak érezte előtérbe helyezni a fejlődést, a fejlesztést, az erről való gondolkodást és nemcsak műszaki értelemben, hanem a fejlődés társadalmi vonatkozásainak tekintetében is. Ma már a mobiltelefonok és a „kütyük” átszövik az életünket, ezért tudnunk kell, mire használhatjuk őket, vagy azt, hogy mik lesznek azok az újdonságok, melyek egyszer majd felváltják ezeket a ma még innovációként megjelenő eszközöket. Mindemellett megtudhattuk, hogy a könyvben olyan témákról is olvashatunk, mint a műszaki jövő, a képzések jelentősége, a változó világ, a generációk közötti különbségek, a vezetés és a szervezés útjai és a külső környezet szerepe a műszaki emberek életében. A könyvbemutató során lehetőség nyílt beszélgetni a szerzővel, az interjúalanyokkal, és akik kedvet kaptak az olvasáshoz egy személyre szólóan kitölthető, stílusosan újszerű tájékoztatólapon meg is rendelhették Borbás Ferenc önfejlesztő kötetét.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?