Jobb tavaszt remélnek a focisták

A Jászberényi FC minden futballcsapata téli pihenőre vonult, így számot adhatunk a focisták őszi szerepléséről. Dr. Gottdiener Lajos, a JFC elnöke bővebben szólt a felnőttekről, de az utánpótlás sem marad ki az értékeléséből.

Az előző idényben bronzérmes volt a berényi futballcsapat a labdarúgó NB III Keleti csoportjában, Gelei Károlynak mégis szinte új csapatot kellett építeni. Mi volt ennek az oka?

Egyrészt az, hogy csökkenteni kellett a költségeinket, másrészt pedig célunk volt nagyobb lehetőséget adni a helyi és környékbeli futballistáknak. A bronzérem megszerzése után ugyanis többen hiányolták a helyi kötődésű játékosok szerepeltetését. Ezzel az újnak mondható kerettel azt tűztük ki célul, hogy az 5-7. hely valamelyikére érjünk oda. Az gyorsan kiderült, hogy az első négy alakulat igen jó anyagi kondíciókkal rendelkezik, így az előbb említett helyezés teljesítése elérhetőnek is tűnt. Ez, ha a számokat nézzük, realizálódott is, hiszen a 7. helyezettel azonos pontszámmal, a 9. helyen várjuk a tavaszi fordulót.

Idegenben jobban ment a szekér, mint hazai pályán. Sikerült ennek az okát megfejteni?
Kielemeztük hiányosságainkat és az látszik, hogy a kapu elé betömörülő masszív védelemmel nem tudtak futballistáink mit kezdeni. Továbbá az is tény, hogy a helyzeteinket nagyon sokszor nem tudtuk gólra váltani, azaz relatíve nagyon kevés gólt rúgtunk. Viszont a védelem – a kapott gólok ellenére is – stabilnak mondható. Az pedig, hogy csak az első öt helyezettől kaptunk ki, azt mutatja, hogy viszonylagos stabilitással rendelkező csapatunk van. Persze az idei öt győzelemre sem lehetünk túl büszkék. Azt is ki kell mondani őszintén, hogy egy-két hazai mérkőzésen néhány játékos hozzáállásával sem voltunk elégedettek.

Megkerülhetetlen a kérdés, hogy Gelei Károly vezetőedző miért távozott az idény vége előtt?
A Gelei–Menczeles párossal az egyesület legeredményesebb évét értük el tavaly, szakértelmüket dobogós helyezéssel bizonyították. Viszont azt kellett látnunk, hogy az új összetételű játékoskerettel nem találták meg azt az összhangot, ami egy eredményesebb játék feltétele kell, hogy legyen. Főleg a kupameccseken éreztük, hogy az edző és a csapat nincs egy hullámhosszon. Mindezek tudatában az edzőváltás mellett döntöttünk, mert az a tapasztalat – még híresebb, akár külföldi kluboknál is –, hogy könnyebb egy edzőt lecserélni, mint egy fél csapatot. Barátsággal váltunk el egymástól, Menczeles Iván maradt az utánpótlásnál, Gelei Károllyal pedig ma is jó kapcsolatot ápolunk. Ezt az ügyet ma már lezártnak tekintjük, de jó néhány játékosnak azért el kell gondolkodnia, hogy ettől a teljesítménytől sokkal több kell. Mindenesetre úgy tűnik, Arany Lászlónak sikerült kicsit felráznia a társaságot, ami először nem igazán volt mérhető, de előre való játékunkban láttunk változást. Ez a Gyöngyös ellen már megmutatkozott (5-1) gólokban is.

A téli szünet ad arra lehetőséget, hogy új játékosok érkezzenek? Valamint támaszkodnak-e majd saját nevelésű játékosokra? Szóval mi lesz tavasszal?
Nem titok, hogy a télen – bár ilyenkor nagyon nehéz jó futballistát igazolni – szeretnénk főleg a támadósorba két-három játékost idehozni, vannak is elkezdett tárgyalásaink erre vonatkozólag. Ha sikerül velük a megállapodás, elképzelhető az is, hogy megválunk ugyanennyi játékostól. Saját nevelést említve, Lékó Gergő meccsről-meccsre bizonyította, hogy helye van a csapatban. Ludasi Martin és Bálint Artúr ugyan gyengébb teljesítményt nyújtott az őszön, de reméljük, egy jó téli alapozással újra belelendülnek. Nagyon várjuk Szanyi Krisztián visszatérését is. László Krisztián stabil taggá vált, és ez mondható el Fejes Jánosról is. Annak meg végképp örülünk, hogy két fiatal labdarúgó, Szabó Tamás és Polák Gergő egy-egy góllal tudott bemutatkozni a nagy csapatban. Továbbra is elvárásunk a vezetőedző felé, hogy az ifjúsági csapatból azt, aki megüti a szintet, vigye fel a felnőtt keretbe. Közöttük több fiatal futballista neve is megemlíthető. Például Szabó Tamás öccse, Ádám, Csuzz Martin, Borics Levente, Papp Patrik, Kátai Ádám és Zombori Bálint is. Ha ők szép folyamatosan helyet kapnak a felnőttek között, elérhető, hogy legalább a keret felét jászberényi, illetve jászsági kötődésű játékos alkossák. Mindent összevetve a keret stabil tagjaival és a feltörekvő tehetséges fiatalokkal kiegészülve jobb tavaszi idényre számítunk. Ha sikerül a kiszemelt csatárokkal megállapodnunk, a 4-5. hely is elérhető.

Ezzel el is érkeztünk az utánpótlás csapatokhoz. Ők milyen őszi idényen vannak túl?
Az utánpótlás csapatok eredményességével elégedettek lehetünk. Minden együttes a legjobb tíz között jegyzett a saját korosztályában. Vannak kiemelkedő teljesítmények is, akik az országos bajnokságban dobogós helyeken állnak. Ami azt jelzi, hogy Kis-Németh Albert felügyelete alatt nagyon jó munkát végeznek az utánpótlásedzők. Mindenképpen meg kell említeni az U12-es társaságot, akik között 5-6 olyan tehetséges gyerek futballozik, akik országos szinten is a korosztály legjobbjai közé tartoznak. Nem véletlen, hogy vezérletükkel az MLSZ által rendezett I. osztályú U12-es bajnokságban az MTK-val és a Bp. Honvéddal holtversenyben vezetik a tabellát. Sőt december elején a Debrecenben rendezett kétnapos nemzetközi fedett pályás tornán ezüstérmet szereztek. Mint megyei labdarúgó utánpótlás alközpont, ősszel már több alkalommal behoztuk a környező településekről a gyerekeket egy-egy központi edzésre.

Célunk, hogy a tehetségek kerüljenek a magyar labdarúgás magasabb szintjére, és ha ott sikereket elérve több év vagy évtized után hazatérnek, megszerzett tudásukkal, tapasztalatukkal segítsék szülőfalujuk, szülővárosuk labdarúgását, azaz legyen meg egy egészséges körforgása a jászsági focinak.

A JFC elnökétől azt is megtudtuk, hogy a 600 fős lelátó elkészült. Előrehaladott állapotban van a hozzátartozó kiegészítő helyiségek (WC, mosdó) megépítése is. A tavaszi rajtra ez is elkészül, így a labdarúgó szurkolókat kulturált körülmények között várják a tavaszi forduló mérkőzéseire.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?