Hasznos a közmunka programja

Szerdán délelőtt kilenc órakor a közmunkaprogram keretében megvalósult eredményekről és a rendszer jövőévi összeállításáról tartott sajtótájékoztatót Szabó Tamás polgármester a közmunkaprogram Faiskola utcai telephelyén.

A találkozón részt vett Somogyiné Lajkó Piroska, az Olajág-Jász Mozgássérültek Közhasznú Egyesülete elnöke, aki bemutatta az egyesület mozgáskorlátozott tagjai számára kapott eszközöket a sajtónak és a polgármesternek.

Elmondta, hogy a négy darab kerekesszék, a hét járókeret és a három kerekes járókeret a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény felajánlása révén került az Olajághoz. Az eszközök azon apropóból parkolnak jelenleg a Faiskola utcai épület udvarán, mert közmunkások újították fel azokat. Tizenegy darab járókeretet és hét kere­kesszéket már nem lehetett javítani, ezek alkatrészként funkcionálnak a továbbiakban.

A fenti tevékenység is alátámasztja, hogy a közmunka hasznos, értékteremtő munka. Ezt az üzenetet erősítette meg Szabó Tamás tájékoztatója, melyet már az épület kellemesebb klímájú helyiségében tartott. Nem csak a közösség számára nyilvánvaló a hasznosság, de a program szereplői számára is. A számok jól tükrözik ezt a tényt. A közmunkaprogram indulásakor a mintegy 260 emberhez képest a jövőévre tervezett létszám 130 körül mozog, s ezt a keretet is nagy nehézségek árán tudják feltölteni. Az ötvenszázalékos csökkenés oka elsősorban az, hogy a program résztvevői átkerülnek a valós munkaerőpiacra. Zárójelben megjegyzendő, hogy a Jászberényben zajló közmunka is valós munkát jelent. A további létszámcsökkenés prognosztizálható, amit a most induló képzések tovább ösztönöznek.

Negyvenkét személy vehet részt a képzésben, mely során takarító, festő-mázoló, gyártósori operátor, zöldfelület és kisgép-kezelő, háztáji zöldségtermesztő ismereteket sajátíthatnak el. Középfokú végzettséggel bírók számára számítógép-kezelői, pénzügyi- és számviteli asszisztens tanfolyamok indulnak a rendszeren belül. A fenti szakmákra kereslet mutatkozik, tehát a résztvevők – sikeres vizsgát követően – munka világában történő elhelyezkedése garantált.

2018-ban tervek szerint a fent említett 130 közmunkásból hatvanan a mezőgazdaságban és a közutak karbantartásában tevékenykedik, tízen a hulladék-kezelésben, további tízen pedig a mezőgazdasági utak rendbetételén dolgoznak. Tizennégyen a Segítő Kezek alapítványnál találnak elfoglaltságot, illetve további tizennégy munkás az irodák karbantartását végzi jövőre.

Negyedik éve zajlik a Neszűr külterületi fejlesztésének keretében a homoktövis ültetvény gondozása. A telepített területek termőre fordultak. 2,2 ha bio minősítésű földről mintegy 1800 termő növényről szüreteltek, s a betakarított gyümölcsöt külföldi piacokon értékesítették az Első Magyar Homoktövis Szövetség segítségével. Az idei év értékesítési bevétele – annak ellenére, hogy a kevés csapadék nem kedvezett a bogyó növekedésének, így a mennyiség a várható súlytól 30-40%-al elmaradt –, bruttó 5.698.084 forintot jelentett. 2018-ban 4,4 ha szüretelését tervezik, 2019-től évi 6,5 ha az elvárt termő terület. A vágásforgó miatt kétévente lehetséges termést betakarítani.
A homoktövis gazdaságban idén 15 ember dolgozott, akik elsősorban a Neszűr szegregációiban élő alacsony iskolai végzettséggel rendelkező lakosok. A programmal az önkormányzat teljesítette a mezőgazdasági közfoglalkoztatási program célkitűzését, elindította a terület gazdasági és szociális rehabilitációját.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?