Karácsony immár eljő

Meggyújtották a negyedik gyertyát is a város adventi koszorúján december 23-án délután a díszkivilágításba öltöztetett Szentháromság téren.

Az egybegyűlteket Patakiné Kocza Anita, a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársa köszöntötte kedves szavakkal a szeretetet szimbolizáló negyedik adventi gyertya meggyújtása alkalmából. Az utolsó láng fellobbanásával beteljesül a várakozás, eljő Jézus születése, s a napkeleti bölcseket vezető betlehemi csillag ragyogása betölti a teret, a szíveket.

„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre… Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.” – hallhattuk Pilinszky János gondolatait adventről.

Az ünnepi szónok, dr. Kertész Ottó, a Folklór Kulturális Közalapítvány elnöke a szeretet ünnepéről, mint egymás egész éven át tartó megbecsüléséről, tiszteletéről beszélt, ami az utóbbi évtizedekben kiveszni látszik a világból. Véleménye szerint akkor lesz igazán boldog és szeretetteljes a karácsonyunk, ha kellő tiszteletet és alázatot tanúsítunk magunk és embertársaink felé. „Legyünk elfogadóak és legyünk a másikkal szemben befogadóak.” Nemcsak az ünnepek alkalmával, hanem egész évben – hangsúlyozta dr. Kertész Ottó.

Kovácsné Lajos Krisztina népdalénekes és Molnár János népzenész az elmúlt karácsonyokat idézték meg ünnepi népdalcsokrukkal. A gyönyörű dallamok megmelengették a fagyoskodó hallgatóság szívét-lelkét, és a karácsony valódi értelmét, Jézus eljövetelét hirdették.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?