Térbeli kirakó Hamza-szobrok

Új interaktív eszközökkel bővült a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria az intézmény múzeumpedagógusa, Kerekné Mihalik Judit ötlete nyomán: Hamza-szobrokról mintázott szétszedhető térbeli kirakókkal.

Az egyedi ötletet Hegedűs István szobrászművész valósította meg, akit először kértek fel szétszedhető szobor készítésére. Lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a múzeumban végigsétálni rossz beidegződés. Sokkal közelebb tud kerülni a látogató a műalkotásokhoz, ha interaktív módon érintkezni tud vele. Erre nagyszerű példa Kerekné Mihalik Judit ötlete, amely közelebb visz Hamza D. Ákos eredeti szobrainak megismeréséhez és megértéséhez. A múzeumpedagógiai munka során segít a gyermekeket közelebb vinni a műalkotás megértéséhez egy nem túl nehéz, de nem is túl könnyű feladattal.

Hamza Dezső Ákos az eredeti szobrokat feltehetően brazil fafajtából készíthette, míg az interaktív eszközök hársfából készültek. Az eredeti alkotások félfiguratív szobrok, olyanok, mint a belek, mintegy a biomassza asszociáció – elemezte a műveket Hegedűs István. A művész nem szűkítette le konkrétra a szobrot, hanem a szemlélő asszociációira bízta az értelmezést. A fatiplikkel összeerősíthető szobor összeillesztése mindössze néhány percet vesz igénybe, melyet minden látogató ki is próbálhat a múzeumban.

Kerekné Mihalik Judit elmondta, hogy eddig puzzle-t használtak a gyermekfoglalkozásokon. A Hamza házaspár egy-egy festményét ily módon könnyebben megmerik a fiatalok, s most már a szobrokat is. Ezáltal nemcsak vizuális, hanem taktilis (tapintásos) élménnyel is gazdagoknak.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?