A mese gyógyító ereje

Utasi Hajnalka írónő december 8-án mutatta be legújabb mesekönyvét, mely a Mesék Panna párnája alól címet kapta. A fantáziadús, színes, ugyanakkor lélektani történetek főként arra hivatottak, hogy vidámságot vigyenek a kórházakban fekvő beteg gyermekek mindennapjába.

Rengeteg érdeklődött vonzott a könyvbemutató péntek este, hiszen még a pótszékek is kevésnek bizonyultak a Városi Könyvtár kamaratermében. Miután mindenki megtalálta ülőhelyét, Utasi Abigél Kincső és Sztojka Sára Csendes éj című furulyajátéka hozta el a közelgő ünnep hangulatát.

Utasi Hajnalka bevezetőjében a mesélés fontosságának adott hangot. – A mese nem mértéket keres a fantáziában, hanem bőkezűséggel ontja azt és értelmes cselekvéseket mesél el a csodák nyelvén. – mondta, majd azt is kifejtette, hogy a szellemi értékeken túl a gyermek olvasási- és szövegértési készségét, továbbá értékrendjét is jó irányba fejleszti. Emellett a meséknek gyógyító ereje is van, melyet elmondása szerint ő is megtapasztalt saját csemetéjénél.

De hogyan születnek meg a mesék? – erre a kérdésre már egy játékos feladattal válaszolt a szerző, melyben az elképzelés egy maghoz hasonlítva nőtte ki magát gondolattá, majd szavakká. A mesekönyv ötlete év elején fogalmazódott meg a szerzőben, az elképzelés mellé állt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, így év végére elkészült az alkotás.

A Mesék Panna párnája alól első része élettörténeteket dolgoz fel, melyeket az általános iskolások belső folyamatiból merítve tesz átélhetővé az írónő. – A mesék egyszerűek, de mindegyikben megtalálható a gyermeki lélek sérülékenysége – részletezte. Ezt követően pedig Vekerdy Tamás mesepszichológus tanácsaival, gondolataival bátorította a szülőket a mesemondás fontosságára.

A Mesék Panna párnája alól a kórházban huzamosabb ideig bent lévő kisbetegeknek íródott, melyet egy foglalkoztató füzet egészít ki. A történet főhősét, Panna alakját, az írónő 10 éves kislánya Abigél ihlette. Az ágyban a párnák köré épített könyvbirodalom, melyeknek alkotó elemei a legkedveltebb kötetek, nemcsak a mesében, hanem Abigél szobájában is fellelhető részletek. A történetek mellett, az illusztrációban is felfedezhetünk ismerős arcokat. Kerekné Mihalik Judit Álom Lili alakját keltette életre a papíron, akit keresztlánya inspirált. Szintén rajzával gazdagította a könyvet Farkas Edit múzeumigazgató többek között a Piri-birik megformálásával.

A könyvbemutató során ízelítőt kaphattunk a mesekönyv tartalmából, melyet a szerző Utasi Hajnalka olvasott fel a zsúfolásig megtelt teremben. Ez idő alatt a gyermekek mesefigurákat vágtak ki a lapokból, majd a felnőttek tehették próbára a mesék terén szerzett tudásukat egy totó formájában.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?