Értékel a sportbizottsági elnök

Ifj. Pócs János 2015 óta tölti be Jászapáti Önkormányzatában a Sport, Idegenforgalmi és Környezetvédelmi Bizottság elnöki tisztét. Közeledve a 2017. év végéhez rövid értékelésre kértük Jászapáti ez évi sportját illetően.

Sikeres sportévet zár Jászapáti. A város Önkormányzata milyen támogatást tudott nyújtani a klubok részére?
Az idei költségvetésben kiemelt támogatást kaptak a helyi sport szakosztályok, több mint 13 millió Ft-ot. Ezen túl még a pénzügyi bizottság is több alkalommal adott támogatást azoknak, akik kérelmet nyújtottak be.

Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy a 2017. év a labdarúgás felébresztésének emlékezetes esztendeje volt.
Tajti József azt mondta, hogy ebben mindenkinek a „keze benne volt” a polgármestertől a szertárosig bezárólag. Ön hogyan látja?
Köszönet illeti Tajti Józsefet és Lencse Attilát is, hogy ismét felfelé ívelő pályára állították a helyi labdarúgást! Fontos, hogy mindezt helyi játékosokkal tették, akik bizonyították tehetségüket, ugyanis már nyolc győzelmen vannak túl, így dobogós helyről várják a tavaszi folytatást. Sikerült megoldani az utánpótlás helyzetét is. Béres Gábor újra vállalta az ifi csapat edzését, Urbán Tamás pedig a serdülők edzését vette át. Mindkét csapat tisztességesen helytáll a saját bajnokságában. A Bozsik korosztályokhoz is sikerült edzőket találni. Van U7, U9, U11, U13 edzés, és részt vesznek a hétvégi Bozsik tornákon is. A kispályás játékosok válogatottja pedig már ötödik éve Jászberényben, az 1. osztályban is helytáll. Jelenleg a terembajnokság folyik márciusig, és ott 19 csapatból az élen állnak. Tehát jelenleg kilenc „fronton” folyik labdarúgás, de tervezik egy futsal csapat elindítását is.

A Kígyó Dojo HSE hozta formáját ebben az évben is. Ilyen nagy a „harcikedv” Jászapátin?
Valóban évről-évre egyre nagyobb sikereket érnek el a helyi harcművészek az országos és európiai küzdősport versenyeken. Többek közt ennek elismeréseként is adományozta Daniel Blanchet Japán Hanshi a nemzetközileg is ritka 9. Dan mesterfokozatot Dr. Nagy-Hinst István Hanshinak. Tanítványai szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen nemcsak fizikai, hanem szellemi oktatásban is részesülnek. Így az önvédelem és a sportsikerek elérése mellett, megismerkednek egy olyan szemléletmóddal is, ami hasznukra válik a mindennapi életben.

Hasonlóan sikeres évet tudhat maga mögött a Family SC is.
Büszkék vagyunk rájuk, ugyanakkor gyakran irigyek is, mikor végig nézzük embert próbáló, sikeres szerepléseiket az erőemelő versenyeken. Béres Zsolt munkáját dicséri, hogy a csapat női tagjait is képes úgy felkészíteni, hogy „férfiakat megszégyenítő” eredményekkel térjenek haza egy-egy bajnokságról. Ők példát mutatnak mindenkinek, hogy kellő elszántsággal és gyakorlással bármit el lehet érni!

A JVSE régi vezetésének némi súrlódása volt a birkózó szakosztállyal, milyen most a kapcsolat?
Jó kapcsolatról tudok beszámolni, ugyanis Lóczy Tibor szakosztályvezetőnek és a JVSE elnökének, Lencse Attilának is a sportolni vágyó fiatalok jövője a legfontosabb. A birkózó szakosztály edzői is ezek jegyében dolgoznak, fáradtságot nem ismerve foglalkoznak a gyermekekkel a hét szinte minden napján. Ez a kitartó munka meg is látszik, hiszen a tanítványok mindig felkészülten lépnek a szőnyegre a versenyben, így a siker sem marad el.

Az asztaliteniszezők úgy látom, nagyon jól érzik magukat, hiszen két csapatuk is játszik a megyei bajnokságban.
Járvás Róbert szakosztályvezető mindent megtesz ennek érdekében. Azért alakítottak ki két együttest is, hogy az edzéseken kívül minél többen tudjanak szerephez jutni a bajnokságban is. Nagy öröm számunkra, hogy a megyei bajnokság két fordulóját is Jászapátin rendezték, jelenleg a középmezőnyön állnak.

Hogyan érték el, hogy e kisvárosban nagyon „mozgékonyak” a hölgyek? Több klub is működik, ami kifejezetten a mozgásról, az egészséges élet jobbá tételéről szól.
Majtényi Ágnes Nippon Zengo és Káplárné Nagy Maca Fitness csapata is nagyon aktív. Közösséget építve rendszeresen tartanak edzéseket, fesztiválokon és versenyeken vesznek részt, vizsgáznak, vagy éppen kerékpártúrát szerveznek. Példaértékű, hogy ennyi mindent tesznek az egészségük megőrzéséért, és fontos, hogy erre mások figyelmét is felhívják!

Úszással két klub is foglalkozik, ennyire szeretnek úszni Jászapátin a gyerekek?
Nemcsak szeretnek, de tudnak is, hiszen eredményesen szerepelnek a versenyeken. Urbán Ferenc és Juhász Szilveszter edzői személyisége pedig még inkább ösztönzi őket erre.

Nem sokat hallottunk a teniszcsapatról ebben az évben.
Az OB 2-es csapat 4. helyen zárta az évet Magyarország második vonalában. Különösen figyelemre méltó, hogy Apáti játékosai közül Mezei Viktor minden egyéni mérkőzését megnyerte egy olyan szinten, ahol már ATP pontokat birtokló játékosok is megfordulnak. Az apáti „öregfiúk” is helyt álltak a megyei bajnokságban, valamint Utasi László kezdeményezésével elindult a teniszedzés is, ahol sok gyermek tanulja az alapokat.

Mit vár a következő évtől?
Január 13-án megrendezzük az I. Városi Sportbált a Pájer Antal Művelődési Házban. A bál keretében fogjuk átadni az Év Sportlói, az Év Csapata, az Év edzője, és a Jászapáti Sportjáért Díjat. Első alkalommal vehetnek részt ilyen átadón a díjazottak hozzátartozói, a csapattagok és az érdeklődők egyaránt. Bízunk benne, hogy ezzel a bállal is erősíteni fogjuk a helyi sportközösségek életét, valamint motiválni tudjuk őket a további sikerekre!

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?