Kis helyen nagyker

Jászberény önkormányzatának soros havi üzemlátogatása ezúttal Mikulás napra esett. A Pince kft. Nagykátai úti italnagykereskedését keresték fel a képviselők és a sajtó munkatársai.

A Nagykátai út felőli fronton nem túl nagy méretű italdiszkont található, előtte elhaladva nem is sejtettük, hogy nettó ötmilliárd éves árbevételű italnagykereskedés és borászat húzódik meg mögötte.

Az italnagykereskedés a negyven méter széles, 200 méter hosszú telken található hatalmas raktárakkal, a borászat pedig Budapesten, Kőbánya Óhegyen van a Szent László Gimnáziumtól egy kőhajításra. Az italnagykereskedés is bővebb, még két diszkonttal és egy tiszaföldvári kisebb telephellyel, a borászathoz pedig a Balaton melletti Szólád is hozzátartozik.

A családi vállalkozás 1991-ben alakult Jászberényben, de ahogy Szabó Tamás polgármesternek és a vendégeknek a házigazda Csernák István elmondta, kapcsolata régebbi Jászberénnyel. 1970-ben Budafokról, mint borászt küldték az akkori Állami Pincegazdaság vezető pozíciójába, amelyben – milyen kicsi a világ – éppen az egyik látogató, Bohárné Bathó Rózsika nyugállományba vonuló édesapját váltotta.

Azóta sok munkásév eltelt, ma már száz dolgozót foglalkoztatnak – sorolta az adatokat a cégvezető Csernák Péter. Az italnagykereskedésekből inkább 12, mint 24 óra alatt akár napi nyolcvan tonna árut szállítanak ki 1500 kiskereskedő és vendéglátó partnerüknek a megyén kívül Pest, Heves és Hajdú-Bihar egyes részeire is. A raktárban megbizonyosodhattunk arról, hogy ötven beszállító partnerük között szinte mindenki és minden műfajban jelen van.

Még izgalmasabb a borászat története. 2010-ben vásárolták meg az Óhegyi Pincét Kőbányán. A háromezer négyzetméternyi mészkőbe vájt pincerendszer ötvenezer hektó bornak ad helyet. A néhol húsz méter magas folyosókban szinte eltörpül a Kalla-műhelyben készült 100 hektós hordó is. A fejlődés itt sem áll meg, rozsdamentes technológiával is rendelkeznek, meg 250 mázsa szőlőt befogadó présgéppel, óránként 10 ezer üveget megtöltő palackozó gépsorral. Ezekre szükség is van, mert Szekszárd, Tolna, Debrő, Mátra, Somló és Badacsony borvidékéről 20-30 ezer mázsa szőlőt vásárolnak évente. A minőségről elég annyit megemlíteni – a helyszíni kóstolás ezt sejtetni engedte –, hogy nemzeti borkiválóság címekkel rendelkeznek. Borcsaládaik közül a Vadász Cuvée és a Balaton Art a zászlóshajók különleges címkéikkel, a roséra pedig hiába vigyáznak, mindig előbb elfogy, mint az újbor palackba kerül.
A látogatás a helyhez illő jó hangulatban fejeződött be.

Szerzők:
Halász Lajos
Kárpáti Márta

Latest posts by Munkatársunk (see all)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?