Fellobbant a hit lángja

A szeretet ünnepéhez közeledve az örömteli várakozás teszi még meghittebbé az előttünk álló időszakot. Advent alkalmából december másodikán a város koszorúján is meggyújtották a hit lángját, mely felmelegítette lelkünket a hideg időben.

Szombaton este szentmisével vette kezdetét az I. Adventi gyertyagyújtás, melyen Kovács József káplán adventi üzenettel buzdította a híveket. Tanításában kiemelte, hogy az igazi adventi lelkület a krisztusi virrasztásban valósulhat meg, amit a megtérés, imádság és a felebaráti szeretet gyakorlásában élhetünk át. A lelki feltöltődés után a templomi kórus szépen csengő éneke csalogatta a főtérre az érdeklődőket. Elhangzottak adventi énekek, Mária ének és Istent dicsérő kórusművek, melyek még inkább belopták szívünkbe az ünnep hangulatát.

Farkas Ferenc Jászapáti polgármestere köszöntőjében kiemelte a várakozást jelentő ünnepi hagyományokat, a hitélet fontosságát, hiszen ezekben a hetekben lelkünket is díszruhába öltöztetjük. – Az előttünk álló négy hétben próbáljuk szívünket felkészíteni az emberiség legnagyobb ünnepére, Krisztus születésére – mondta, majd arra bátorította a jelenlevőket, hogy használják ki az advent idejét a közösség építésére és a lelki elmélyülésre.

Ezt a szemléletet erősítette Kovács József káplán, aki az ünnep fényén túl a legfontosabbról, Jézus Krisztus eljöveteléről beszélt. – A keresztény világ számára ez az ünnep nemcsak Jézus Krisztus születését jelenti, hanem a reménységet a Megváltó visszajövetelére. Aki azért lett emberré, hogy minket üdvözítsen, a bűn fogságából kiszabadítson, szebb, boldogabb utat mutasson – hangzott köszöntőjében. A mindennapok során nekünk ugyanúgy kell világítanunk, mint ahogy a hit lángja az éjszakában. Ezzel az üzenettel gyulladt meg az adventi koszorú első gyertyája, mely hitünk jelképeként ragyogott a sötétben.

Az ünnepség után a Télapó is megérkezett, hála az „Ajándék” című mesejáték főszereplőinek, akik nem voltak restek megkeresni a kicsik legnagyobb örömére. Nem is csoda, hogy számos kíváncsi szempár szegeződött a színpadra, az idő múlását pedig csak a kezecskékben szorongatott gyertyák jelezték. Az est végére a körforgalom melletti tér teljesen megtelt érdeklődőkkel, de persze bőségesen jutott szaloncukor mindenkinek a Mikulás zsákjából.

A zsúfolt tömeget csak a Nagyszakállú továbbindulása oszlatta szét. A gyerekzsivajt hamarosan felváltotta a kürtöskalács alatt parázsló tűz pattogása, kellemes meleget adva a körülötte sorakozóknak.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?