Éves számvetés a Klapkában

A Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Klapka György Szakgimnázium és Szakközépiskola tantestülete invitálását elfogadva vacsorával egybekötött évértékelő ülésen vettek részt városunk vállalkozói, vezetői, illetve a szolnoki Szakképző Centrum delegációja pénteken este az iskola tankonyhájának ebédlőjében.

A vendégeket – köztük Pócs János országgyűlési képviselőt, Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt, Hicsó György főigazgatót, Kiss Ferenc főigazgató helyettest, Árokszállási Andrea gazdasági igazgatót –, Tamás Zoltán a Klapka iskola igazgatója köszöntötte. Az összejövetel célja az intézmény elmúlt évének értékelése, a fejlesztések, változások ismertetése, valamint tájékoztató a képzési lehetőségekről.

Pócs János köszöntőjében tiszteletét és köszönetét fejezte ki a Jászság vállalkozóinak, akik a válság idején is életben tudták tartani cégeiket, majd fejlesztéseket hajtottak végre és munkahelyeket biztosítanak az itt élők számára. Szintén köszönetet mondott a tanintézményeknek, melyek teljesítik a kor kihívásait és munkaerőt képeznek. Ugyancsak elismerő szavakkal illette a szakmaválasztó kiállítás szervezőit, akik szemléletváltásra ösztönzik a társadalom tagjait, méltó helyen értékelik a szakmát, a szakmunkásokat, hiszen ők a gazdaság alappillérei.

Hicsó György főigazgató a Szolnoki Szakképzési Centrumról és a hozzá 2015-ben csatlakozott Klapka György iskoláról osztott meg néhány információt. A kezdeti félelmek hamar szertefoszlottak, az elmúlt évek sikerei bizonyítják a társulás működőképességét. Az épülő üzemek létjogosultságot adnak a szakképzésnek. A továbbtanulás iránya kihívást jelent pedagógusnak, szülőnek, gyermeknek, vállalkozónak egyaránt s szemléletváltást feltételez, melyre közös erővel kell megoldást találni. A pályaorientációs programsorozat hivatott segíteni ezt a feladatot, mely során az általános iskolák diákjaihoz viszik el a műszaki pálya irányába továbbtanulást ösztönző információkat, eszközöket. Hiány szakképesítésekkel kapcsolatban a főigazgató elmondta, hogy igény merült fel Jászberényben kőműves és szobafestő képzés bevezetése iránt. A fenntartó felé az engedélykérések folyamatban vannak. Befejezésképp az elmúlt év fejlesztéseiről hallhattunk Hicsó Györgytől számszerű adatokat. A Hatvani úti épület két szárnyán megtörtént a nyílászáró csere, illetve elkészült a szigetelés mintegy 28 millió forintnyi összegben, mely állami és önkormányzati támogatásból tevődött össze. A felújítás jövőre folytatódik. Pályázati pénzből, 45 millió forintból napelemeket telepítettek az épületekre, amelyeket két héttel ezelőtt bekötöttek az elektromos hálózatba. Eszközbeszerzések ugyancsak voltak az évben. Informatikai beruházás 12 millió forint, egyéb oktatáshoz szükséges gépek, berendezések beszerzése 15 millió forint, szakmai anyagokat vásároltak 18 millió forintból, üzemeltetéshez hozzájárultak 12 millió forinttal, karbantartást végeztek önkormányzati segítséggel 15 millió forint értékben. A saját forrást a jelentős felnőttképzés bevételeiből biztosítja az intézmény.

Szatmári Antalné alpolgármester asszony a város nevében köszöntötte a jelenlévőket. Az alpolgármester asszony megköszönte a szakképzési centrum gondoskodását. Megígérte, hogy a város a továbbiakban is gondol az iskolára a költségvetés megalkotásakor, hiszen a szakképzés létfontosságú a régióban.

Tamás Zoltán a fejlesztésért elmondott köszönő szavakat követően a jövő elképzeléseit vázolta a hallgatóság elé. Jelenleg 15 szakmát tanulhatnak az iskola diákjai. Hegesztő, gépi forgácsoló, ipari gépész, villanyszerelő, asztalos, szakács, eladó, pincér, pék, cukrász, a szakközépiskola kínálata. Ezek mellett a szakgimnáziumban közlekedés gépész, autószerelő, kereskedő, vendéglátás szervező, illetve a fodrász szakmát tanulhatják ki érettségivel. Felnőtt oktatás keretében most végeznek a pékek. Első évfolyamon hegesztő és szakácsképzés indult. Tamás Zoltán érdekességképp elárulta, hogy Hajnal-Nagy Gábor, városunk alpolgármestere is az iskola tanulója és a felnőttképzés keretében két év múlva szakácsoklevelet szerez majd. A távolabbi jövőre előrevetítve a 2019/20-as tanévben húsipari szakember (hentes) valamint szociális gondozó, szakápoló képzés indításáról tájékoztatott. A tanulók részére a gyakorlati képzések helyszíne már biztosított. Jövőre tíz szakmához nyújt az állam ösztöndíj-támogatást, de az önkormányzati támogatásokkal kiegészítve az ösztöndíjrendszer lefedi az egész képzési palettát. A piac igényeihez illesztett képzéshez kéri az intézmény az általános iskolai pedagógusok és a vállalkozók együttműködését. „Az irány jó, ezen az úton kell tovább haladnunk” – zárta szavait az igazgató, mielőtt az előző előadókhoz hasonlóan boldog karácsonyt kívánt a jelenlévőknek.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?