Márton napi forgatag

Szent Márton napjához kapcsolódóan, ebben a hónapban is volt egy nagyszabású rendezvényünk, ami már lassan kinövi az iskolai kereteket, mert több mint ezer embert mozgat meg.

Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt. A legenda szerint alázatból ki akart térni püspökké választása elől, ezért a ludak óljába rejtőzött, de azok elárulták gágogásukkal. A Dunántúlon ezen a napon vágták le a tömött libát, Márton lúdját. Azt vallották, hogy aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. Az újbort is ezen a napon kóstolták meg, sőt időjárásra is következtettek, mert ha Márton napon nem esett a hó, enyhe telet vártak. November 11-e a gazdasági év határnapjaként is szerepelt, a tisztújítás, a fizetés, a jobbágytartozás lerovásának a napja volt. Ezek a kötelezettségek később elfelejtődtek, vagy ajándékozássá alakultak át.

Már tízéves hagyomány iskolánkban, hogy megünnepeljük ezt a napot. Tíz évvel ezelőtt az idegennyelvi-munkaközösség indította a Márton napi felvonulást, majd átvette az iskola, és hagyományt teremtett belőle. Egy többlépcsős rendezvénysorozat második állomása ez, amikor bemutatkozik a felső tagozat. A pedagógiai programunk alapján ekkor fogadjuk másodjára a leendő ötödik osztályos tanulóinkat és szüleiket.

Az idén Márton lúdjához kapcsolódó szórakoztató előadással és kézműves foglalkozásokon bizonyították negyedik osztályosaink a rátermettségüket és az ügyességüket. Minden tevékenység Márton napjához, a Márton napi lúdhoz kapcsolódott. Alsósainkat felső tagozatos diákok kísérték, segítették. Először a Halloween-partyn találkoztunk, ahol különféle ügyességi, varázslatos foglalkozásokon vettek részt, majd következett a tornateremben a diszkó 19 óráig. Közben a szülők kötetlen beszélgetésbe kapcsolódhattak be ötórai teázás keretében.

17 órakor indult a lámpás felvonulás a Rácz Aladár Zeneiskola tanulóinak vezetésével. Több éve tartó hagyományunk már ez, ugyanúgy, mint az útvonal: Dr. Szlovencsák Imre – József Attila- Kossuth út, majd az István király úton át vissza az iskolába. Lámpások fényénél, a zenekar hangulatos muzsikálására közös esti sétát tettünk a város érdeklődő lakóival, a szülőkkel, nagyszülőkkel, gyerekekkel. Az esti séta után az iskola büféjében libazsíros kenyérrel, forró teával, süteménnyel vártuk vendégeinket. Mindenkinek köszönjük a munkáját, aki a nap sikeres lebonyolításához hozzájárult.

Szerző:
Donkóné Birkás Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?