Kislányt sodort el az autó

Jászberény külterületén, a 31-es számú főúton december 1-jén 8 óra előtt egy személygépkocsi megcsúszott és árokba hajtott. Pár perccel korábban pedig Jászberény belterületén gyalogosgázolás történt.

Az eddigi információk szerint a buszmegállóból – nem kijelölt gyalogos-átkelőhelyen –, egy 4 éves kislány akart átfutni az úttesten. Mikor meglátta a közeledő autót, visszafordult ugyan, de a jeges úton megcsúszott és elesett. Az arra közlekedő személygépkocsi vezetője – észlelvén a tétovázó gyermeket – azonnal fékezni kezdett, de ennek ellenére elsodorta a kislányt. Az elsődleges orvosi vélemény szerint a gyermek nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A csúszós utak veszélyeire hívja fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság. A hasonló balesetek elkerülése érdekében kérik, beszélgessenek el gyermekeikkel a gyalogos közlekedés szabályairól! A gyalogosok lehetőleg gyalogos-átkelőhelyen kelljenek át!

Ajánlják a szülők figyelmébe az alábbi versikét, ami könnyen megtanítható a kisebb gyermekeknek is: Átkelőhely, zebra vár, / Balra-jobbra-balra, várj! / Indulhatok most már át.
Úttestre csak akkor lépjenek, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről! Csak akkor, ha nem zavarják a gépjárműforgalmat, és csak akkor, ha meggyőződtek arról, hogy az elsőbbséget megkapták!

Korlátozott látási viszonyok mellett növelheti a gyalogosok biztonságát a világos öltözet, esetleg fényvisszaverő csíkok használata. A látni és látszani elv életmentő szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni! Kérik a járművezetőket is, hogy vigyázzanak az úttest mellett, vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra! Azokat a helyeket, ahol a gyalogosok jelenlétére fokozottan számítani lehet – például buszmegállók, oktatási intézmények, piac környéke –, fokozott figyelemmel közelítsék meg, és óvatosan vezessenek!

A járművezetők a jeges útszakaszon való haladáskor kerüljék az olyan manővereket, amelyek hirtelen gyorsítással, vagy lassítással, illetve irányváltoztatással járnak! Tartsanak a megszokottnál nagyobb követési távolságot! Előzéskor, vagy kikerüléskor tartsanak nagyobb oldaltávolságot!

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?