A zene ereje

Gulyás István, a budapesti Zeneművészeti Egyetem művésztanára ismét városunkba látogatott, és zeneelméleti előadással fűszerezett zongorakoncertet adott november 27-én, hétfő délután a zeneiskola nagytermében.

Liszt Ferenc Zarándokévek című ciklusát Gulyás István előadásában érdekes magyarázat előzte meg. A rendhagyó zeneórán megtudtuk, hogy Liszt koncertre tűzött darabja eredetileg a Vándorévek nevet viselte, később keresztelték át a ma használatos Zarándokévek címre. Liszt Ferenc itáliai utazása során gyűjtött tapasztalatokból építkezik a zenemű, amely képzőművészeti és irodalmi alkotásokat konvertál hangjegyekké. A művész külön felhívta a figyelmet egy-egy érdekes dallamra, szinte hangjegyről hangjegyre magyarázta a Lisztre oly jellemző meglepő zenei megoldások miértjét és mikéntjét.

A koncert során immár a háttérismeretek birtokában tudott a közönség lélekben is rezonálni a mester által megálmodott dallamokra. A Mária eljegyzése ihlette freskó Jézus születését idézte, míg A Gondolkodó rideg síremlékére íródott etűd a halált juttatta a hallgató eszébe. A Canzonetta del Salvator Rosa katonai indulóra emlékeztető dallama rázott fel a merengésből, hogy majd a Petrarca szonettek ismét elandalíthassanak. A koncert csúcspontját a Dante olvasása után című záró felvonás jelentette, amikor Liszt a zene fenséges erejével jelenítette meg a pokol kínjait és a mennyország ragyogását.

A publikum vastapssal jutalmazta a remek előadást és a magas színvonalú zenei élményt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?