A múltkor képekben

Az 1921-1945 közötti időszakot eleveníti fel a Jászmagyar honvédek albuma, mely november 17-én debütált a városi könyvtár kamaratermében. A 745 fényképet tartalmazó képeskönyvet a szerző Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyar Hírlap szerkesztője mutatta be.

Babucs Zoltán több mint két évtizedes gyűjtőmunkájának eredményeként született meg a kötet. A szerző elmondta, hogy kutatómunkája során közel 150 egykori honvéddel készített interjút, eközben nagyjából 3000 felvételt sikerült összegyűjtenie. Ezekből a fényképekből 745 kép került az albumba, mellyel dokumentálta az 1921-1945 közötti időszakot, és emléket állított az egykori Magyar Királyi Honvédség kötelékében szolgáló katonáknak.

– A könyv összefogással valósult meg – hangsúlyozta a szerző, hiszen a környezetéből sokan szívügyének érezték az album létrehozását. A székelyföldi Tortoma kiadó által megvalósított könyvben a történész törekedett a lényegre törő megfogalmazásra, hogy valóban a fényképek kapják a hangsúlyt. Nem titkolt célja ezzel kedvezni a fiataloknak, akik valószínűleg könnyebben kézhez veszik a fényképes gyűjteményt, mint a tényszerű dokumentációkat. Babucs Zoltán elmondta, hogy ugyan a könyv elkészült, egy történész munkája soha nem ér véget, mivel folyamatosan előkerülnek sosem látott fényképek.

A hadtörténész különleges élményként említette a felesége nagyapjáról talált képeket, aki a kézdivásárhelyi 24-es székely határon teljesített szolgálatot. A nagypapa katonaságáról a szülői ház tisztaszobájában kerestek fennmaradt fényképes forrásokat. A szoba falán több képet is talált a felesége nagyapjáról Kovács Béla határvadász honvédről, de meglepőbb volt, hogy a képek hátulján található írások egyáltalán nem illettek a fényképekhez. Így hamar rájöttek, hogy valójában a képek mögött még egy-egy fényképet rejtettek el a keretben. Ekkor találtak meg például Horthy Miklós kormányzó portréját, vagy épp Rády József tartalék zászlós fényképét.

Az érdekes történetek után az érdeklődők személyesen gratuláltak a könyv szerzőjének, majd dedikálással zárult a rendezvény.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?