Lengyelországban jártunk

Iskolánk, a JÁI Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézménye második éve részt vesz egy Erasmus + nemzetközi projektben, melyben nyolc ország tanárai és tanulói dolgoznak együtt. Így nyílt lehetőség hármunknak a 7. évfolyamból arra, hogy szeptember közepén egy hétre Lengyelországba utazhassunk két tanárunk kíséretében.

A Lebork városába tartó 1100 km-es utat személygépkocsival tettük meg két nap alatt. Előtte már izgatottan vártuk az indulásunkat, mivel addigra az internet segítségével sikeresen felvettük a kapcsolatot a bennünket fogadó lengyel diákokkal.

Utunk során megálltunk megcsodálni Krakkó lenyűgöző városát. Leborkban, a Lengyelország északi részén fekvő harmincezres kisvárosban nagyszerű programokkal vártak minket az ottani családok és tanárok. A házigazdáinkkal a közös nyelven, angolul kommunikáltunk, ezért a látogatásunk végére sikerült elmélyíteni az angol nyelvtudásunkat és plusz motivációt kaptunk a további nyelvtanuláshoz.

Egész héten változatos, szórakoztató és tanulságos programokon vettünk részt. Megismerkedtünk Lebork város két iskolájával, betekintettünk az ország történelmébe, ellátogattunk egy szabadtéri múzeumba Owidzban. Felejthetetlen kiránduláson vettünk részt Gdanskban és Sopotban. A Slowinski Nemzeti Parkban kipróbáltuk Európa legnagyobb „homokozóját”, sétáltunk a dűnéken, majd megmártottuk lábunkat a hideg Balti-tengerben. A minket fogadó diákok szintén mindenhová velünk tartottak, és sokat segítettek nekünk. Közben belekóstoltunk a lengyel gasztronómia remekeibe és remek ízelítőt kaptunk a hozzánk oly közel álló lengyel kultúrából. A görög koordinátorok vezetésével feldolgoztuk a mitológia témakörét, előadásokat néztünk és tartottunk. Lengyel barátaink nagyszerű show műsorral búcsúztak tőlünk.

Úgy érezzük, ez a látogatás egy életre szóló élmény volt számunkra, és alig várjuk, hogy mi is viszonozhassuk ezt a szeretetteljes fogadtatást részükre itthon, Jászberényben 2019 tavaszán.

Szerzők: Horti Dóra, Mosonyi Míra, Szabó Hanna
 7. osztályos tanulók

Vélemény, hozzászólás?