Görög varázslat a Dérynében

A Szolnoki Szimfonikusok négyalkalmas bérletük első állomásaként ismét a határon túlra repítettek bennünket, a kortárs görög komponisták és a mediterrán dallamok világába.

A francia és japán esteket követően november 21-én, kedd este Görögország tengerpartja és fehér homlokzatú, kék kupolás házai elevenedtek meg a Déryné nagytermében, visszacsempészve a nyárból egy kis melegséget ebbe a zord, hideg időjárásba. Görögország olyan kultúrtörténeti örökségek bölcsője, mint a filozófia, a matematika, az irodalom és a dráma, melyek mind gazdag táptalajt biztosítottak az ezen a vidéken élő alkotóknak és zeneszerzőknek.

Az esemény közreműködője ezúttal Notis Georgiou görög származású karmester és gitárművész volt, aki érdemei elismeréseként tiszteletbeli magyar állampolgárságot kapott. A tizenkét éves kora óta hazánkban élő művész nemcsak játszott, de karmesterként is közreműködött a rendkívüli koncerten, ahol most először zenélt együtt a szolnokiakkal.

A művész azon túl, hogy a Magyar Állami Operaház karmestere, zeneszerzéssel és műfordítással is foglalkozik olasz, angol, francia, magyar, ó – és újgörög nyelven. Tehetségének köszönhetően többek között már Az ember tragédiáját is olvashatjuk görögül. A rendezvény egyik szemelvényeként a Jelenetek a görög mitológiából című kompozícióját hallhatta a nagyérdemű, Vassilis Tenedis és Nikos Skalkottas autentikus művei mellett. Vassilis Tenedis Görögország egyik leghíresebb kortárs szerzője, akinek darabjai már többször elhangzottak a magyarországi zenei pódiumokon. Az est folyamán ízelítőt kaphattunk az általa írt rebetiko-dalok keserű és szenvedélyes érzelmeket felvonultató elegyéből, hogy aztán legyen okunk elmerülni a görög gitár fátyolszerű, lágy muzsikájában. A rebetiko műzene a görög és a bizánci kultúra népzenéjének hagyományain alapszik, mely a 20. századi szubkultúrákban fejlődött ki. Fontos megemlíteni az esemény másik görög zeneszerzőjét, Nikos Skalkottast, akit a görög Bartók Bélaként is számon tartanak. Zenéjét a New Yorki vagy a Berlini Filharmonikusok is játsszák.

A díszvendég valódi görög életérzést idéző játékához különleges visszafogottsággal asszisztált a szimfonikus zenekar, amelynek tagjai leginkább a mitológiai és a ritmusos görög táncokat bemutató darabokban csillogtathatták meg hangszeres tudásukat.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?