Boldogságkomédia

Keserédes színdarabot, történetet láthatott a szerelemről és az összetartozás vágyáról a Lehel Film-Színházba ellátogató közönség november 18-án. A Boldogság című vígjátékot Pikali Gerda és Rékasi Károly szereplése tette emlékezetessé.

Valamikor Pikali Gerda kétszereplős vígjátékot keresgélt okostelefonján, a villamoson ülve. Így talált rá a francia szerző darabjára, amiről úgy gondolta, pont valami ilyet szeretne. A fordítás színész kolléga, Bardóczy Attila munkája, aki pontosan tudta, melyek azok a szófordulatok, amelyek könnyen mondhatók és jól működhetnek.

Minden vígjátékban kell, hogy legyenek drámai pontok, ellenkező esetben az egész felszínes lesz. A közönség jól érezte meg hol kell nevetni, és mikor kell csendben lenni. Hiszen a Boldogság egy mostani darab, emberi, amiben magunkat láthatjuk. Így mindenki találhatott benne valami olyat, ami visszacseng az életében.

A történet szerint Louise (Pikali Gerda) meséket ír, hat éve elvált, egyedül él, szeret olvasni, és rengeteg hobbija van. Alexandre (Rékasi Károly) éttermet vezet, válófélben van, és három gyermek édesapja. Csak a munkának él, semmi más nem köti le a figyelmét. Mindketten vágynak egy jobb, nyugodtabb, biztonságosabb életre, ám nemcsak a várakozásaik, az igényeik is eltérnek egymástól.

Kapcsolatuk viharosan indul, és úgy is folytatódik. Nagyon különbözőek, mégis nagyon egymáshoz valók. Az egyik az elköteleződéstől, a másik a magánytól fél, mégis közösen próbálnak gyógyírt találni korábbi sérelmeikre és fájdalmaikra.

A darab szenzációs volt, mert úgy tűnik, mintha bulvár lenne, de szerzője (Eric Assous) nagyon sokat tud az emberekről. Ismeri az ilyen helyzeteket, szituációkat, ez egészen biztos, talán maga is átélhetett hasonlókat. A sztoriban „mocsokságok” történnek, fordulatok, lélektani döntések, ezek a nézők valóságához ragasztják a párhuzamokat. Rékasi Karcsi sántítását mintha kitalálta volna a szerző. Az ő macsó szerepéhez a bicegés, az esetlenség kifejezetten jó volt.

A darab jelmezeit Pikali Gerda gondolta ki és tervezte. Azt szerette volna, hogy ebben is minél jobban különbözzön a két karakter, és ez a ruhákban is kijöjjön.

Rékasi Károly régi vágya volt vinni a színházat, egy színdarabot olyan helyre, ahol nincs állandó színház, ám az emberek színházat szeretnének nézni. Ezen az estén itt ezt sikerült megvalósítani, mert jó előadást láthattunk.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?