Dolgos évek a tanyán

Fehér Kaplár Istvánné, Erzsike néni november 10-én töltötte be kilencvenedik életévét. A jeles évfordulón népes családja köszöntötte a Pótkerék csárdában éppen a neve napján.

Erzsébet Újerdőn született földművelő család első gyermekeként. Születését három testvére követte, akik közül sajnos már csak kettő köszöntheti nővérét. Erzsike néni egész életét Újerdőn töltötte, és ott él ma is. Szülei példája nyomán paraszti gazdálkodással foglalkozott. Már egészen kicsiként szedte a markot az édesapja után, majd felnőttként állatokat nevelt, kertészkedett. Mindig keményen dolgozott, nem igazán jutott idő hobbira, legfeljebb hímezgetett vagy varrt. Férje kőművesként dolgozott, az udvarlás idején a szomszéd tanyáról járt át a szemrevaló menyecskéhez.

Összeházasodtak, majd két gyermekük – egy fiú és egy lány – született. A gyerekek később négy unokával ajándékozták meg szüleiket, akik ötvenöt éven át éltek boldog házasságban. Ma az özvegy nagymamát már hét dédunoka is rajongó szeretettel veszi körül. A szülinapi ünnepségen is ott voltak valamennyien, és a legkisebb kivételével – aki a vígság zaja ellenére a babakocsiban békésen szunyókált –, simogató szavak kíséretében sorakoztak ajándékaikkal a népes rokonság között dédi elé.

Erzsike néni ma is jó egészségnek örvend, bár fájós lábai azért már nem viszik olyan fürgén. Nincs túl sok idő pihenésre, hiszen a baromfiudvar, és a nyúlketrecek lakói számítanak gazdaasszonyuk gondoskodására. Az ebédet is megfőzi minden nap, és szívesen látja a tanyai házba sűrűn hazalátogató gyerekeket, unokákat. Az állandó aktív tevékenység mellett a szerető család jelenléte teszi teljessé Erzsike néni mindennapjait, aki úgy érzi, soha nem tudna megválni a tanyai lét nyugalmától, szabadságától. A jópofa szülinapi torták is a tanyai élet szépségeire utaltak, égetett torta és marcipán figurákkal.

A város nevében a körzet képviselője, Balog Donát köszöntötte a szépkorú jászberényit. A miniszterelnöki emléklap és a polgármesteri csokor átnyújtásához köszöntő szavakat fűzött, melyekben az összetartó, szeretetteljes család jelentőségét emelte ki.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?