Új épületet kapott az ügyészség

November 20-án, hétfő délelőtt ünnepélyes szalagátvágással dr. Polt Péter legfőbb ügyész adta át a Jászberényi Járási Ügyészség új Lehel Vezér téri épületét. Az avató ceremóniát megelőzően a sajtó képviselői megismerkedhettek a modern irodaházzal, ahol a munkavégzés immár méltó, a kor kihívásainak megfelelő, komfortos körülmények között zajlik.

A városunk főterén kialakított épület külső megjelenésében jól illeszkedik a településképhez, belső terei pedig minden funkcionális igényt kielégítenek. A háromszintes székházban 460 négyzetméteren megfelelő méretű irodákat, irattárat, továbbá ügyfélfogadó, kihallgató és egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. A szolnoki építészek tervei alapján készült ügyészségi irodaház tizenöt hónap alatt épült fel mintegy 276 millió forintból. A beruházás teljes fedezetét az ügyészség költségvetése biztosította.

Az avatóünnepség köszöntő beszédei az épület udvarán felállított fűtött sátorban hangoztak el. Az egybegyűlteket – köztük dr. Polt Péter legfőbb ügyészt, Kovács Sándort a megyei közgyűlés elnökét, Szabó Tamás polgármestert, Kissné dr. Szabó Juditot a Szolnoki Törvényszék elnökét, dr. Berkó Attilát a megyei kormányhivatal főigazgatóját, Rentzné dr. Bezdán Edit megyei főjegyzőt, dr. Urbán Zoltán rendőr dandártábornok megyei főkapitányt, Horváth Ákos büntetés-végrehajtási alezredest a megyei BV. intézet parancsnokát, Szabó Mártont az Alkotmányvédelmi Hivatal megyei irodavezetőjét, dr. Kóta Áront a megyei ügyvédi kamara alelnökét, Jenőfi Györgyöt a Legfőbb Ügyészség megbízott gazdasági főigazgatóját –, Balázsné dr. Busku Terézia a főügyészség csoportvezető ügyésze üdvözölte.

Dr. Varga Árpád főügyész ünnepi beszédében Jász-Nagykun-Szolnok megye második legnagyobb ügyészségének történelmi múltjára emlékezett vissza. A Jászberényi Járási Ügyészségnek is otthont adó épület volt a legrégebbi azok közül az épületek közül, amelyekben napjainkban bírósági, illetve ügyészégi munka folyik. A Mária Terézia uralkodásának első évében készült épületben 1888 óta működik bíróság, 1953-tól pedig ügyészség. A feladatok és a létszám bővülésével egyre inkább helyhiánnyal küzdöttek az igazságszolgáltatás dolgozói. A méltatlan munkakörülmények megoldását jelenti a mai napon felavatott modern, komfortos székház, és így immár elmondható, hogy Jászberény büszkélkedhet az ország legrégebbi és legújabb igazságszolgáltatási épületével. A szónok köszönetet mondott a projekt jó ütemű, zökkenőmentes megvalósulásában vállalt következetes és hatékony segítségnyújtásért Szabó Tamás polgármesternek, valamint dr. Polt Péter legfőbb ügyésznek. A beruházás a hosszú évekre előremutató méltó munkakörülmények megteremtése mellett olyan értéket hozott létre, amely hozzájárul Jászberény városának fejlődéséhez, további szépüléséhez.

Folyamatosság, tervezettség, megfelelőség – fogalmazta meg az ügyészi munka funkcionális tevékenységének legfőbb jelzőit ünnepi beszédében dr. Polt Péter. Az épület- és a munkastruktúra mellett a 2000 óta megfogalmazott célkitűzések szerinti személyzeti előrelátás, tervezés eredménye kézzelfoghatóan látható a jászberényi ügyészségi székház avatásával. Magyarország Alaptörvénye az ügyészséget jelöli meg mint az igazságszolgáltatás közreműködőjét az állam büntetőjogi érvényesítőjeként. A XXI. században a felgyorsult világ követelményeinek eleget téve új kihívásoknak kell megfelelni, amelyek rendkívüli erőfeszítéseket kívánnak meg az igazságszolgáltatás területén is. A megfelelő munkakörülmények megteremtésével lehetőség van a computer technika, az infrastruktúra teljes körű igénybevételével eleget tenni a társadalom elvárásainak, amelyeket kielégítve biztosítani tudják a jogállamiságot, a biztonságot. A ma avatott épület mindezek tükrében lehetővé teszi a színvonalas szakmai munkát.

Dr. Kovács Lajos vezető ügyész köszönő beszédét személyes emlékek felidézésével nyitotta, amelyben visszatekintett a mintegy harminc év szakmai kihívásaira. Örömét fejezte ki, hogy a mindenféle szempontból kinőtt, korszerűtlen előző épületből átköltözhetett az ügyészég a tér túloldalára, ahol méltó, a kor szellemének megfelelő körülmények között folytathatják a munkát kollégáival. Mindezért a lehetőségért a kollektíva köszönetét tolmácsolta és megígérte, jó gazdaként, az épülethez méltó, elvárt magas színvonalon végzik tevékenységüket a továbbiakban is.

A beszédeket követően a főbejáratnál került sor az avatószalag ünnepélyes elmetszésére, amellyel az épületet dr. Polt Péter dr. Varga Árpád és dr. Kovács Lajos társaságában átadta a Jászberény Járási ügyészég dolgozóinak.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?