Séta a jövő tündérkertjében

A Cantate Nobis Énekegyüttes szervezésében november 11-én, szombaton negyedik alkalommal rendezték meg a már hagyományossá vált Regionális Kórustalálkozót. A nívós eseménynek a Déryné Rendezvényház díszterme adott otthont.

Az idei kórustalálkozó alkalmával a magyar zenetörténelem kiemelkedő alakjainak Kodály Zoltán (1882-1967) és Karai József (1927-2013) zeneszerzőknek állítottak emléket. Kodály Zoltán megreformálta a magyar ének-zenei nevelést, valamint számos kórusművet adott az utókornak, mely világszerte ismerté vált. Karai József több szállal kötődik Jászberényhez. A Tiszai tájak című kórusművét a Palotásy János Vegyeskarnak és karnagyának Bedőné Bakki Katalinnak ajánlotta. Majd 1986-ban Varázsének című művét a Jászberényi Tanítóképző Főiskola Női Kara mutatta be, Thormanné Husznay Mária vezényletével. 1987. november 23-án Karai József 60. születésnapjára a város szerzői esttel tisztelgett, melyen személyesen is részt vett a zeneszerző.

Idén először a város két nagy karnagya nélkül kezdődött a rendezvény, hiszen Bedőné Bakki Katalin és Cs. Nagyné Turi Márta örökre letette karmesteri pálcáját. A két neves karnagyra egyperces főhajtással emlékezett a közönség.

A színvonalas rendezvényt Szabó Tamás polgármester nyitotta meg. Szavaiban a kulturális értékeket képviselő helyi kórusokat méltatta, hiszen minden együttesre méltán büszke a város. „Olyan előadásoknak tudunk itt Jászberényben részesei lenni, melyek a művészeti élvezetek maximumát jelentik” – hangzott el a polgármester köszöntőjében.

Ezt követően Vadász Ágnes a rendezvény fővédnöke, a KÓTA főtitkára köszöntötte a jelenlevőket. Örömét fejezte ki a négy éve útjára indított Regionális Kórustalálkozó megszervezése miatt, melyhez a Cantate Nobis Énekegyüttesnek és karnagyuknak, Thormanné Husznay Máriának gratulált. Dr. Márkusné Natter-Nád Klára, a Bárdos Lajos Társaság főtitkára szavait távollétében Vadász Ágnes tolmácsolta. Kodály Zoltán egykori tanítványaként, személyes élményein keresztül emlékezett vissza a Kossuth-díjas magyar zeneszerzőre, a magyar népdalok összegyűjtésének ikonikus alakjára. „Mi lesz a jövő: tündérkert vagy pusztaság? Rajtatok áll!” – utalt Kodály Zoltán szavaival a következő generáció feladatára dr. Márkusné Natter-Nád Klára. Az elhangzottak után Karai József zeneszerző, karnagy életútját ismertette Vadász Ágnes a rendezvény fővédnöke.

A kórustalálkozó nyitányaként a megjelent kórusok Kodály Zoltán feldolgozásában Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz című művet adták elő Thormanné Husznay Mária vezényletével.

A továbbiakban a rendezvény házigazdája, a hat éve működő gálakórus minősítésben részesült Cantete Nobis Énekegyüttes lépett színpadra, és lélekemelő kórusénekei ismét vidám, olykor pedig meghitt pillanatokat okoztak a vendégeknek. Őket követte az jászkiséri Pedagógus Női Kar Gócza Lászlóné dirigálásával és Sas Dániel zongorakíséretével.

Fellépett a fennállásának 155. évfordulóját ünneplő Palotásy János Vegyeskar, akik új karnagyukkal, Ecsedi Péterrel készültek előadásaikra. A mindig felkészült kórus ismét felbecsülhetetlen élményt nyújtott vallási és világi énekekkel. Ezután szintén helyi kórus, a Jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplom Énekkara örvendeztette meg a hallgatóságot. A 2014-ben gálakórus minősítésben részesült énekkar csak Kodály Zoltán és Karai József műveket adott elő. A nagykátai Városi Kórustól Szokolics Zsoltné dirigálásával hallhattunk énekeket, majd őket követte a hódmezővásárhelyi Fandante Kamarakórus Melegh Tamás vezénylésével.

Végül Gyimesi László karnagy dirigálásával az Érsekvadkerti Pedagóguskar zárta a színvonalas kórustalálkozót. Ezt követően Vadász Ágnes a zsűri nevében értékelte a kórustalálkozót és szakmai tanácsokkal látta el a kórustagokat.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?