Emlékezés Gubicz Andrásra

Jászjákóhalma híres szülöttére, Gubicz Andrásra emlékeztek halálának 148. évfordulóján, október 16-án Budapesten, a Váci utca 74. szám alatti ház falán emlékét hirdető tábla megkoszorúzásával.

A ma reprezentatív környezetben álló épület helyén volt Gubicz András ekegyára. Ő fejlesztette ki azt az eketípust, mely nemzetközi hírnévre jutott, és az 1862-es londoni világkiállításon aranyérmet, az 1867-es párizsi világkiállításon pedig bronzérmet nyert.

A családot Gubicz László, lánya és unokája, szülőfaluját Fodor István Ferenc, a JÁKÓB Baráti Társaságot az elszármazottak budapesti csoportja képviselte.

A megemlékezésen ezúttal nem Gubicz András életútját idézték fel, hanem Magyar Aliz, a JÁKÓB vezetője a feltaláló gyáros végrendeletét olvasta fel. Gubicz András viszonylag fiatalon, 49 éves korában halt meg, gyermeke pedig nem volt. Ezért a közügyet tette meg örökösévé, és teljes vagyonát jótékony célokra ajánlotta fel. Szülőfaluja mellett több budapesti intézményre, köztük a Vakok Intézetére, a Rókus kórházra, a Nemzeti Színház nyugdíjintézetére, a pesti gyermekmenhelyre, a pesti bölcsőde alapítványára is jelentős összeget hagyományozott. Özvegye, Polderman Júlia pedig többek között kisdedóvót alakított ki egykori lakóházukban.

A hálás szülőfalu máig ápolja nagy fiának emlékét: utcát neveztek el róla és a helyi gazdakör is a nevét viseli. András napon a falu minden évben szentmisével emlékezik meg róla.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?