Bekötött szemmel kelünk át a jelenen

Péntek este a Jó Szó Esték rendezvénysorozat keretében a Nagyboldogasszony ebédlője fogadta be a léleküdítő gondolatokra nyitott hallgatóságot, melyeket ezúttal Béri László Renátó karmelita szerzetes osztott meg.

Az ifjú papot Molnárné Laki Edit, az est háziasszonya mutatta be a népes hallgatóságnak, akik nem csak városunkból és a környező településekről voltak jelen, de még Pécsről is érkeztek, hogy egy csésze tea és néhány falatnyi sütemény elfogyasztása mellett fültanúi lehessenek a népszerű szerzetes Csak a jelen a miénk című előadásának.

Béri László Renátó tizenhat évesen érezte meg Isten hívó szavát, s őt követve jelentkezett az ózdi fiatalember a Terézi karmelitákhoz Budapestre. Teológiai tanulmányokat végzett, novícius növendék lett. Három év római tanulmányutat követően 2011-ben tett örök fogadalmat, majd egy évvel később pappá szentelték. Később a SOTE-n elvégezte a lelkigondozó képzést, az ott szerzett ismereteit mindennapi munkájában sikerrel hasznosítja. A krisztusi korú atya a győri karmelita templom igazgatója, de gyakran tart előadásokat az ország különböző pontjain leginkább a hétköznapi misztika, az Istenkép-emberkép témában.

Jászberénybe egy olyan előadást hozott, amit már a fővárosi Jó Szó Esték keretében meghallgathattak az érdeklődők, ám mint az atya mondta, azt azóta továbbfejlesztette, mint az iPhone-t szokás. Meglátása szerint az emberek nagy részének problémája, hogy nem képesek a jelent megélni. Vagy a múlt történésein keseregnek, vagy a jövő miatt aggódnak. Olyan, mintha a valóságban bekötött szemmel léteznének. Papként sokszor találkozik a szomorú kifejezéssel: „Atya, elment mellettem az élet!” Hiányzik az életből a jelentudatosság, az az emberi tényező, ami vallástól, filozófiai irányzattól független belső igény. A múltat erőforrásként, a jövőt pedig reményteli lehetőséghalmazként érdemes megélni, hiszen semmi sincs előre megírva, a jövőt jelenünkben formáljuk. Ez az egyetlen idő és térbeli sík, amit formálni tudunk, de ehhez valóban jelen kell lennünk. Renátó atya szerint a misztika az az eszköz, amely jelentudatosságra tanít. A misztika tulajdonképpen egy közvetlen kapcsolat Istennel s ennek csupán eszköze az intézményesített egyház. Isten és az egyén között nincs senki és semmi, hiszen Isten bennünk él – hangsúlyozta az atya. A misztika segítségével tapasztalati tudást szerezhetünk az Istenről, megérezzük szeretetét és a bennünk lakozó lényét. A jelentudatossághoz a misztika gyakorlásán túl a szemlélődő életmóddal juthatunk legközelebb. A hétköznapi rohanásban meg kell állni és Istenre, valamint embertársainkra irányítani figyelmünket.

Azzal, hogy csupán meghallgatjuk a másikat, óriási erőt, támaszt adhatunk. Nem kell mindig tanácsokat osztani, rálicitálni a másik problémájára vagy elbagatellizálni azt. A figyelem mindennél többet ér. Renátó atya végezetül egy házi feladattal bocsátotta útjára a remény szerint valóban jelen lévő jelenlévőket. Tanácsa szerint találja meg mindenki a saját hívó szavát, vagy azt a tárgyat, mely eszébe juttatja, hogy meg kell állni és rá kell ébredni a jelenre, amiben élünk.

Az est rendhagyó módon könyvbemutatóval ért véget, amely során Molnárné Editke az Életben vagy? című könyvet ajánlotta figyelembe. A budapesti Jó Szó Esték megszűnte okán kerültek a kötetek, valamint CD-k és bögrék a berényi Jó Szó Esték házigazdáihoz. Edit asszony felolvasott néhány szívet melengető részletet a Renátó atya, Sebastián atya, Rákász Gergely orgonaművész, Baráth Éva orvos, Károly Sára pszichológus, Beöthy Zsuzsanna Cecília szerzetes nővér gondolatait közvetítő könyvből. Zárszóként Renátó atya is felkeltette az érdeklődést a kötet iránt. Profi PR-osként saját életéről csak itt publikált pikáns részleteket ígért.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?