Újszerű tájékoztatás a pályaválasztóknak

Egyre több kérdést vet fel hazai viszonylatban a munkaerő utánpótlása és a hiányszakmák kezelése. Főként ezért volt hiánypótló rendezvény október 26-27-én az I. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás, melyen kilenc szakképző iskola és tizenhat cég ajánlatai közül tájékozódhattak a pályaválasztás előtt állók.

A Bercsényi úti sportcsarnokban közel ezer diák látogatott el a kétnapos szakmaválasztó kiállításra annak reményében, hogy megtalálják a hozzájuk legközelebb álló foglalkozást.
Szabó Tamás Jászberény polgármestere ünnepélyes keretek között köszöntötte a programra érkezőket. Elmondta, hogy napjainkban országszerte kiemelt figyelmet fordítanak a munkaerőhiány kezelésére. – A cselekvésnek három szereplője van, az önkormányzatok, a közoktatás és a munkaadók – részletezte beszédében. Ebből kiindulva hagyományteremtő szándékkal indult útjára az első szakmaválasztó kiállítás.

A rendezvényt Pócs János a Jászság országgyűlési képviselője nyitotta meg. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülőknek, pedagógusoknak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a friss diplomások ne külföldön keressék a boldogulást. Továbbá kiemelte, hogy az elmúlt hét évben a kormány ezermilliárd forintot fordított arra, hogy újabb és újabb munkahelyek jöjjenek létre.

A kiállításon bemutatkoztak a Jászságban biztos elhelyezkedési lehetőséget kínáló nagy cégek, többek között a jászberényi Electrolux Lehel Kft, a Jász-Plasztik Kft., és a jászfényszarui Samsung Zrt. Jászberényből az összes szakképző intézmény képviseltette magát.

A helybéli iskolákon túl a megye számos szakközépiskolája bemutatta hiányszakmának minősülő képzéseit.

A jászberényi Klapka György szakközépiskola standjához folyamatosan érkeztek érdeklődők, ami nem meglepő, hiszen gépészet, szépészet, vendéglátóipari és kereskedelmi szakmákba is betekinthettek a szakmaválasztók. – Igyekeztünk minél érdekesebben, interaktívan bemutatni a képzéseinket. Közel tíz szakmát a helyszínen is kipróbálhattak a tanulók, miközben végzős diákjaink és tanáraink válaszoltak a felmerülő kérdésekre – ismertette programjukat Tamás Zoltán a Szolnoki Műszaki SZC Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskola igazgatója. A bemutatón cukrászok, pékek kisméretű házi kemencében sütöttek és koktélfalatkákat készítettek, így a diákok szó szerint belekóstolhattak a szakma tudományába. A lányoknak volt lehetősége műkörmös, fodrász székbe ülni. A gépészet iránt érdeklődők pedig a hegesztő szimulátort is kipróbálhatták, de ismerkedhettek a kínálattal a jövő autószerelői, asztalos, pincér, vagy épp az eladó szakma iránt érdeklődők is.

A Szolnoki Műszaki SzC Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolából érkezett Zahenszki Mártonnak konkrét elképzelései vannak jövőjét illetően. Jelenleg 10. osztályos és asztalos szakon tanul, az iskola elvégzése után pedig családi vállalkozásukat szeretné tovább vinni. Lapunknak arról számolt be, hogy sok iskolatársa már a képzés alatt eldönti, hogy nem a szakmájában fog elhelyezkedni. Éppen ezért kiállítóként arra törekszik, hogy a fiatalabbak valóban megismerjék azt a képzést, amire később jelentkezni fognak.

Az OTP Fáy András Alapítvány mintaiskolájával, a jászárokszállási Deák Ferenc gimnáziummal együtt szintén jelen volt a szakmaválasztón. Haga Ferenc az alapítvány projekt menedzsmentje kifejtette, hogy szakmai programjaik főként a pénzügyi tudatosság elsajátítására, életvezetési tanácsokra irányulnak. Ezeket az ismereteket pedig kiválóan alkalmazhatják a pályaválasztás előtt álló tanulók.

Majkutné Tóth Emma a Deák Ferenc gimnázium intézményvezetője szerint évről évre egyre közkedveltebb szakirány az informatika, illetve a gazdasági képzések, amelyeket a gimnáziumba jelentkezők magasabb óraszámban tanulhatnak.

Az elhangzottakat a helyszínen megkérdezett diákok is alátámasztották, akik közül többen műszaki vagy gazdasági pályán képzelik el magukat. Akadt olyan is, aki az egészségügyben keresi hivatását és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház standjánál inspirálódott. Az I. Jászsági Szakmaválasztó Kiállításon minden pályaválasztás előtt álló tanuló feltérképezhette a képzési kínálatot, ezzel is megkönnyítve későbbi döntését.

Bódisné Görbe Krisztina, a Polgármesteri Hivatal Adóigazgatási Irodájának vezetője, – a Jászberényi Tankerületi Központtal együtt –, jelesre vizsgázott a zökkenőmentes, látványos, a fiatalok figyelmét felkeltő és lekötő rendezéssel. Nem kétséges, hogy jövőre lesz folytatása ennek a kiváló kezdeményezésnek.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?