Slam poetry és irodalom

Már-már a hagyomány illúzióját próbálják kelteni a szervezők, hogy félévente slam poetry estet rendeznek a Lehel Film-Színházban, ahogy ez történt október 16-án, hétfőn este is. A mostani rendhagyó volt az eddigiekhez képest, mivel az Őszi Művészeti Hetek keretében valósult meg.

Ezért az esemény létrehozói úgy gondolták, legyen egy picit irodalmibb vonala is a történéseknek. Olyan slammereket, költőket igyekeztek meghívni, akiknek már legalább egy kötete megjelent. A többségében a fiatal generációhoz tartozó közönséget Góg Zoltán kulturális szervező köszöntötte, és színpadra szólította az est szereplőit. Nagy taps fogadta Kemény Zsófit, aki népszerű slammer a lányok körében. Laboda Róbert nem tudott eljönni, de Csider István Zoltán, Cs. P. szerencsére az utolsó pillanatban tudta helyettesíteni. Pion István többször szerepelt már Jászberényben, és a bemutatás után a házigazda szerepét is megkapta az estére. Az átvezető zenéket ez alkalommal is a lemezbűvész Joe-Z szolgáltatta. Az első körben a költő-slammerek megjelent köteteikből olvasták fel verseiket, egymást váltva az előadásban Csider, a Rendrakás, Pion, az Atlasz bírj és Kemény, Rabok tovább című könyvéből.

A versek után az előadók átálltak slamre. Ez egy kötetlen stílus, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket adják elő. Az egyetlen szabály, a slammernek három perce van a színpadon a szavalásra, hogy érveljen, meggyőzzön, megnevettessen, szórakoztasson, elgondolkodtasson és sikert arasson! Igen sikert, mert ilyen összejövetelek alkalmával versenyt is hirdetnek, mint itt is. Az amatőr verselők és a kezdő slammerek megmérettethetnek a közönség és a zsűri előtt. A zsűri jelen esetben a nézők soraiból, önként jelentkezőkből állt össze, és hozzájuk csatlakozott Kemény Zsófi és Cs. P. is.

A versenyt megelőzően Open Mic keretében bárkinek szabad volt a mikrofonhoz állni. Ebben próbálkozott páros slammel Gedei Bálint és Jávor Dániel, akik remek produkciót adtak elő, nagy sikerrel. Ezt követően a versenyzők álltak – szám szerint négyen –, mikrofon mögé és adták elő szerzeményeiket. A zsűri pontozott, a közönség dobogva, csettintve és tapsolva díjazta a produkciókat. A végére kiderült, mindenki nyertes lehet, aki belekóstol a hagyományos költészeti formákat lebontó, pillanathoz kötött slam világába. Mert irodalom ez is, ha tetszik, ha nem.

Fotó: Jásznapló

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?