Ökumenikus kirándulás

Ebben az esztendőben immáron második alkalommal kelt útra több mint ötven hívő október 18-án, szerda kora reggel, hogy Pócs János országgyűlési képviselő meghívására ellátogasson a Parlamentbe.

Bohárné Bathó Rozália és férje, valamint a Hagyományőrző Egylet néhány tagja mellett, felekezeti hovatartozás nélkül, római katolikusok és református vallásúak örömmel éltek a lehetőséggel, az ajándékba kapott belépővel.

Az országházi séta után a nemrég teljesen felújított Budapest-Kálvin téri Református Templomban folytatódott a kirándulás, ahol a templom történetének ismertetését követően a 90. zsoltár eléneklésével, igei gondolatok hangzottak el az Efézusi levél 5. részének 8. verse alapján, melyet a mindkét felekezet által jól ismert, „Jézus világ Megváltója” kezdetű ének zárt.

A templomból átsétálva a Nemzeti Múzeumba megtekintette a csoport az Ige Idők, a Reformáció 500 éve című kiállítást, mely egy kitűnő idegenvezetésnek köszönhetően, fontos ismeretanyaggal gazdagítva, nagy élményt nyújtott mindenki számára.

Ezt követően a Dohány utcai Nagy Zsinagógát nézték meg kívülről a kirándulók, végül a gellérthegyi Szikla Templom és Pálos Kolostorba látogattak el, ahol a fülhallgatós idegenvezetés mellett ki-ki egyénileg tarthatott csendességet a kellemes hőmérsékletű, különleges spirituális élményt nyújtó környezetben.

Ez a közös kirándulás is – amelyet Katona Katalin tanárnő segített szervezni –, építette azt a szeretet kapcsolatot, amelyet a két felekezet néhány éve már a Pásztoraik vezetésével a januári ökumenikus imahét alkalmával, és az évről évre egyre népesebb tőtevényi Hősök napi megemlékezéssel is gyakorol. Fontos ennek az egységtörekvésnek a megélése, hiszen a történelmi súrlódások és a korábbi széthúzások után ma, amikor az illegális bevándorlás olyan sok terhet ró és olyan nagy veszélyt jelent a keresztény/keresztyén Európára, és így hazánk számára is, szükség van az összefogásra. Éppen ezért szeretnénk még nagyobb figyelmet fordítani és még nagyobb hangsúlyt fektetni közös értékeink hangsúlyozására, a szeretetben megvalósuló egység gyakorlására.

Szerző:
Mező István

Vélemény, hozzászólás?