Divattá vált a szemüveg

Október a látás hónapja. Az országos szintű program ötletadója Honti Antal, a Honti Optika vezetője. Őt kérdeztük a szolgáltatásról, látáskultúráról, trendekről.

Milyen többletszolgáltatást nyújtanak a programhoz csatlakozott üzletek a látás hónapjának jegyében?
Valójában a látás hónapja egy ingyenes szűrővizsgálatot és szaktanácsadást jelent ebben az időszakban, amit a programban résztvevő üzletekben vehetnek igénybe a szemük állapotára kíváncsiak. A páciensek szemét optometrista szakemberek vizsgálják. Megnézik a szem állapotát, optikai tulajdonságait, gépek segítségével bemérik a látás élességét. Amennyiben szemüveges a vizsgált személy, akkor megnézzük a szemüvegét, és ha nem kompatibilis a szeme dioptriájával, javaslatot teszünk behatóbb vizsgálatra, illetve a viselt optikai eszköz korrekciójára.

A szakember észreveszi a szembetegségeket is. Mi történik akkor, ha valakinél erre utaló jeleket fedeznek fel?
Ilyen esetben – a szakember esküjéhez hűen – természetesen szakrendelőbe irányítjuk a pácienst. Száz emberből általában két-három szembetegségben szenvedőt találunk, aki esetleg előtte nem is volt tisztában állapotával. Ki lehet szűrni a szürke hályogot, zöld hályogot, gyulladást, idegen tárgyat a szemben, de a szem megmutatja a cukorbetegségre, magas vérnyomásra utaló jeleket is.

A gyengénlátás milyen arányban derül ki ilyenkor?
Jellemzően látásproblémákat tárunk fel az akció ideje alatt. Az arány itt megfordul, körülbelül százból egy ember, akinek nincs látásproblémája a vizsgálatra jelentkezők közül. A páciensek jó része nem tudja mihez hasonlítani éleslátását.

Talán érzi, hogy valami nem stimmel, de nincs mivel összevetni. Szakembereink és gépeink segítségével meg tudjuk mutatni, hogy a száz százalékos látásélességhez képest a vizsgált személyé milyen mértékű. Eltérés esetén igyekszünk bemutatni a páciensnek, milyen korrekciós eszköz viselése lenne a számára megfelelő.

Miért fontos az éleslátás?
Óriási szerepe van a közlekedés biztonságában, ami szinte mindenkit érint. A vezetőknél nem kell hangsúlyozni, mennyire fontos az éleslátás, de a gyalog vagy kerékpárral haladóknak is elengedhetetlen, hogy jól lássanak környezetük és saját maguk biztonsága érdekében. A látásproblémák ezenkívül a központi idegrendszert is megterhelik, fejfájást, fáradtságot, koncentrációzavart okoznak. Pszichésen és fizikailag is leterheltebb a szervezet a szemüveg hiánya vagy egy nem megfelelő dioptria használata miatt.

Az elmúlt évek tapasztalatait leszűrve, hogyan változik, milyen állapotú ma a magyar társadalom látáskultúrája?
Határozottan javuló tendenciát mutat. A látás hónapja 2005 őszétől van jelen. Érzékelve a magyar látáskultúra alacsony szintjét, a Látszerész Szövetség alelnökeként tettem javaslatot annak idején a projektre, amit úgy dolgoztunk ki, hogy felkeltse az érdeklődést, és az emberek többet törődjenek a látásukkal. Tizenöt évvel ezelőtt látásproblémáikat sokan elintézték egy legyintéssel, mondván „a szemüveg túl drága”. Inkább lemondtak az olvasásról, a jogosítványhoz szükséges látásfelmérő tábla számait pedig már mindenki kívülről tudta. A programot a lakosság részére az ingyenesség tette vonzóvá, és ennek következtében egyre többen szánták rá magukat a vizsgálatra, felismerve az éleslátás fontosságát. Mára országosan mintegy 350 optika csatlakozott az Október a látás hónapja elnevezésű rendezvényhez.

A páciensek részére ingyenes a program, de mit jelent a csatlakozott boltok számára? Felfoghatjuk az akciót egyfajta társadalmi szerepvállalásként?
Ebben az időszakban készítünk egy rendkívül kedvező ajánlatot, amely nem az optikák haszonszerzéséről szól, hanem arról, hogy minél olcsóbban tudjunk adni egy optikailag pontosan, az adott személy részére elkészített korrekciós eszközt. Sajnos nem minden optika engedheti meg magának, hogy társuljon, hiszen a vizsgálatot végző szakembereknek fizetést kell adni, a gépeket és a vizsgálót ingyenesen kell használni, és a kiadott terméket nekünk ugyanúgy ki kell fizetni, mintha teljes áron adnánk el. Nálunk például most kevesebb, mint tízezer forintért tudunk adni szemüveget vizsgálattal, munkadíjjal, pontos lencsével. Célunk, hogy mindenkinek legyen lehetősége a szemének valóban megfelelő termék megvásárlására, és például ne egy szupermarketben vegyen szemüveget.

Miért nem javasolja a plázákban kapható olcsó olvasószemüvegek viselését? Hiszen néhány ezer forintért megoldódhatna a vásárló problémája.
Azokban az eszközökben nem optikai lencse van, hanem tulajdonképpen egy préselt műanyag lap, amely nagyítóként funkcionál. Sem az anyagminőség, sem a pontosság nem megfelelő. Viselője még ront is a látásán. Nálunk, fejlettebb társadalmakban az ilyen típusú szemüvegek mellé kötelező tájékoztatót mellékelni, amelyben leírják, hogy a termék tartós használatra nem alkalmas.

Jellemzően melyik az a korosztály, amelynek képviselői megjelennek az októberi időszakban a boltokban?
Mi a három boltunkban mintegy ezer jelentkezőt vizsgálunk meg az akció ideje alatt, akik nagy része a 30-70 éves korosztályból tevődik össze. Sok az idős páciens, akik egyébként nehezebben mozdulnak ki otthonról. Azt tudni kell, hogy ma már be kell jelentkezni a kórházak szemészeti vizsgálójába is, ez adott esetben dupla idő és út a betegeknek. Hozzá kell tennem, hogy a páciensek nagyon hálásak, amikor felfedezünk valamilyen kezdődő elváltozást, és felhívjuk a figyelmet a további teendőkre egészségük megőrzése, javítása érdekében.

Szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek szívesebben az emberek?
Szemüveget. Ma még nincs elegendő információ a kontaktlencse használatáról, és talán egy kicsit a luxus irányába is mutat a lencsehasználat az emberek tévhite szerint. Egyébként sok esetben terápiás célra is használható. Sportolásnál, kirándulásnál, szabadidő eltöltésénél sokszor kényelmesebb és biztonságosabb a kontaktlencse használata. Szinte bárki hordhatja 14 év felett a megfelelő ápolási szabályok mellett. A neten beszerzett eszközöktől azonban óva intem a vásárlókat, hiszen fogtömést sem veszünk látatlanban! Itt megjegyzendő, hogy a kontaktlencse egy szemben elhelyezett gyógyászati segédeszköz, aminek minimum évente szükséges a szakember általi kontrollálása az egészséges viselés érdekében.

Korunk velejárója a szárazszem effektus. Hasznos a probléma megoldására a reklámokból is ismert szemcseppek használata?
A probléma oka az, hogy élettereink, az autók, munkahelyek, boltok, irodák klimatizáltak, és a nedvesség hiánya zavarja a szemet. Ezen kívül különböző gyógyszerek, a számítógép használatából fakadó ritka pislogási inger is szárítja a szaruhártyát, amelynek állandó nedvességre van szüksége. A gyógyszergyártók, felismerve a problémát, kifejlesztették a műkönnyszerű szemcseppeket, amit naponta két-három alkalommal használva sokat javíthatunk az égő, viszkető szem állapotán.

Véget ért a nyár, a ragyogó napsütés. Szükségünk van még napszemüvegre?
Mindenképpen ajánlott, hiszen gondoljunk csak bele, hogy amikor beülünk ősszel, télen az autóba, hiába hajtjuk le a napellenzőt. A napsugarak ilyenkor szinte vízszintesen ragyognak, ráadásul tiszta időben nagyon erős a fénye és az UV-sugárzás igen magas. A napszemüveg viselése nem évszakhoz, hanem a napsütéses órák számához kell, hogy kötődjön. Itt hangsúlyozottan kell figyelni a minőségre. Tévhit, hogy a drága napszemüvegben a márkát kell megfizetni. Ezek nagyon komoly munkával készült minőségi anyagok használatát jelentik a keretrészben, valamint a lencse optikai minőségű, egyenletes képalkotású, anyagában beledolgozott UV-bevonattal, megfelelő fényáteresztő képességgel. Mindenki megtalálja a stílusához illőt. Sok divatos napszemüveg van a piacon műanyag kerettel, de az örök klasszikus pilóta szemüveg is keresett.

Trendi ma szemüveget viselni?
Alapvetően igen, divattá vált a szemüveg, sőt azt mondhatom, hogy büszkeséggel szokás viselni egy-egy szép korrekciós szemüveget. Minőségi anyagokkal nagyon szép formájú, színű szemüvegeket terveznek a dizájnerek. Egy jó szemüvegbe érdemes befektetni, hiszen már elfogadható áron is remek, divatos szemüveghez juthat a vásárló.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?