Virtuóz tehetségek koncerteztek

Fiatal virtuóz tehetségek adtak koncertet október 12-én, csütörtökön a Déryné Rendezvényházban. Az Őszi Művészeti Hetek rendezvényén zongorán, klarinéton és harmonikán szólaltatták meg az örök klasszikusok alkotásait, a siker pedig nem maradt el.

A muzikális lelkű ifjak közül elsőként Sas Dániel és Magyar Valentin négykezes zongorajátékával hangolódtunk a klasszikus zene világára. A kellő hangulatot megteremtve az est műsorvezetője, Sas Zoltán, a Terplán Zénó iskola tanulója Kodály Zoltán szavaival köszöntötte a nagyérdeműt.

Ezt követően Magyar Valentin Johannes Brahms művekkel örvendeztette meg a közönséget. Kissé talán félve lépett porondra, azonban a zongorához ülve leomlottak a gátlások és a zene lélekemelő ereje járta át a dísztermet. Valentin már fiatalon megmutatta milyen tehetséggel áldotta meg a sors. Talentumának köszönhetően 2015-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő szakára nyert felvételt.

Az este folyamán klarinéton játszott Antós Dénes. Számára a zene: átszellemülés, ami a meglévő világ egy sokkal szebb, tisztább világba való átlépési lehetőséget jelenti – hangzott el a 24 éves zenész önvallomása Sas Zoltán felkonferálásában. Számos nívós koncertet, országos versenyt maga mögött tudva jelenleg a Magyar Állami Operaházban tevékenykedik. Előadásában Gioachino Rossini műveket hozott el, zongorán Sas Dániel kísérte.

Az este üde színfoltja volt a harmonika megszólaltatásával Demeniv Mihály előadása. A klasszikus zene kedvelői bizonyára emlékeznek rá, hiszen 2014-ben országszerte ismerté vált a Virtuózok című tehetségkutató verseny különdíjasaként. De nemcsak a közmédiának köszönheti népszerűségét, már nyolcévesen nemzetközi versenyt nyert Ungváron. Mihály fellépése alatt a harmonikának számos arcát megmutatta. Könnyedén, humorosan nyúlt a könnyűzenei darabokhoz, de legalább ekkora átéléssel játszotta el a klasszikusok és kortárs zeneszerzők komolyabb hangvételű alkotásait.

Végül Sas Dániel zongorajátékát hallhattuk, akit nem kell bemutatni Jászberényben. A Palotásy János Zeneiskola egykori tanulójára méltán büszke a város. A sokoldalú tehetség a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, majd visszatért tanítani szeretett iskolájába, a Palotásy János Zeneiskolába. Az este utolsó fellépőjeként Alexander Szkrjabin és Liszt Ferenc műveit adott elő, a tőle megszokott átszellemült stílusban. Ő az, aki nemcsak eljátssza a kottát, hanem átéli, sőt bele is hal, ha a darab úgy kívánja.

A bő két órás rendezvényen a virtuózok ismételten bebizonyították, hogy a klasszikus zenének minden korban, minden korosztály életében helye van.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?