Bajnoki rajt a röpiseknél

Új néven és győztes meccsel kezdte meg szereplését a női röplabda bajnokságban a jászberényi csapat, mely a felkészülés során hazai környezetben nyerte meg a Szeles Péter emléktornát. A rendezvény rangját jelezte, hogy több mérkőzést megtekintett Ludvig Zsolt az országos szövetség főtitkára, valamint Nyári Sándor, egykori szövetségi kapitány, televíziós szakkommentátor is. Mindketten nyilatkoztak a bajnokság esélyeiről és a női szakág fejlődési lehetőségeiről.

Ludvig Zsolt az MRSZ főtitkára örömmel jött rövid időn belül ismét Jászberénybe, hiszen januárban városunk adott otthont a női utánpótlás válogatottak magyar érdekeltségű Eb-selejtező csoportjának. A szövetségi vezető a megváltozott lebonyolítású bajnokságról és a hosszabb távú tervekről is szólt.

– Nagy küzdelem várható, hiszen a tizenkét csapat két egyforma erősségű csoportban kezdi a szezont, majd egy teljes kör után az 1-3. helyezettek a felsőházba (Extraliga), a 4-6.-ak pedig az alsóházba (NB I) kerülnek. A célunk ezzel az, hogy minél kevesebb egyoldalú mérkőzés legyen, a szorosabb találkozók szakmailag hasznosabbak, a szurkolók szempontjából pedig izgalmasabbak lehetnek.

A fejlődéshez az is jelentősen hozzájárulhat, hogy a röplabda bekerült a TAO által támogatott körbe. Mindez Ludvig Zsolt szerint rengeteg lehetőséget ad a sportág számára.

– 2013-tól a kiemelt sportágak támogatását kaphattuk 16 másik sportággal együtt, most pedig egy szűkebb körbe kerültünk, ahol a látványsportágak vannak. Ennek köszönhetően az utánpótlásnevelés sokkal szélesebb és erősebb alapokra építhet. Juthat forrás a szakemberek és játékosok magasabb szintű felkészítésére, illetve a versenyeztetésre. Emellett nem maradhat ki az infrastruktúra fejlesztése, sportcsarnokok felújítása, illetve építése, szolgálva nemcsak a mi sportágunkat, hanem a mindennapos testnevelést is. Bízom benne, hogy ebben az évben nagyot tud előrelépni a magyar röplabda. A sportág eddig is látványos volt, de a színvonal emelkedése újabb szurkolókat vonzhat a mérkőzésekre, például itt, Jászberényben is, és olyan gyerekeket, akik ezt a gyönyörű sportágat választják, valamint további támogatók is kedvet kaphatnak – fogalmazott a főtitkár.

Szintén elfogadta a meghívást az emléktornára a magyar röplabda nagytekintélyű szakembere, Nyári Sándor. Elismerését fejezte ki a szervezőknek, hogy az élcsapatok közül négyet is el tudtak csábítani a mostani mérkőzéssorozatra, s a látottak alapján kiélezett bajnokságot jósol.

– A bajnoki címvédő Békéscsaba átalakulóban van, a Nyíregyháza évek óta készül a nagy áttörésre, a Vasas szinte teljesen kicserélődött, igazi sötét ló. Az MTK mindig képes a meglepetésre, a Gödöllő is masszívnak tűnik, a Jászberény pedig mintha előrelépett volna, immár a trónkövetelők közé sorolható. Jó képességű légiósok játszanak Magyarországon, egészséges arányban erősítik a csapatokat, az utánpótlásnak az a feladata, hogy nekik és a meghatározó magyar játékosoknak a nyakára nőjenek. Nagyon jó bajnokságot várok, nem mernék tippelni, de talán még színvonalasabb lesz, mint az előző – latolgatta az esélyeket Nyári Sándor.

Hozzátette, a női szakág jelenleg a sportág zászlóshajója, különösen a vidéki fellegváraknak köszönhetően, ugyanakkor nemzetközi szinten is érezhető a magyar női röplabda felzárkózása, amit az is jelez, hogy a válogatott ismét kijutott az Európa-bajnokságra.

A további előrelépést szolgálhatja az új rendszerben zajló magyar bajnokság is.

– Tartom olyan erősnek az élvonal csapatait, hogy a legjobbakat kiemeljék, s így folyamatosan rangadókat játsszanak, hiszen – nem megbántva senkit – a nagyon tehetséges, de még tapasztalatlan ellenfelekkel szemben szinte csak edzőmeccseik lennének.

Ami pedig a kezdést illeti, jól mutatkozott be a Deme Gábor és Makai Péter által irányított új összetételű jászberényi női röplabdacsapat. Igaz, a sorsolásnak köszönhetően nem egy bajnokesélyes gárda látogatott Jászberénybe, ám egy nagyon fiatal és igen lelkes, rokonszenves Budaörs volt a JVT vendége. Nagyon magabiztosan kezdtek lányaink, hiszen elég gyorsan „tíz volt közte”, a szett végén pedig 11, azaz 25-14. A második játszmára aztán – edzőjük, Bagics Bence szerint – megérkeztek a vendégek is a mérkőzésbe, amit jelzett a 7-7-es és a 12-9-es állás is. A vége is szoros lett, és mindössze három ponttal (25-22) voltak jobbak Bleicher Nóráék. A harmadik és egyben a befejező szett végén, néhány hiba ellenére – volt, amikor 18-16 volt az állás – biztos győzelemmel ünnepelhették a bajnoki nyitányt Lékó Lilláék (25-17). Időközben csapatnév változás történt a berényi klubnál, így:

Jászberény Volleyball Team – Budaörsi DSE 3-0

JVT: Alina Adamenja, Bleicher Nóra, Borsos Lili, Miklai Zsanett, Pintér Andrea, Jana Sevcsuk. Liberó: Lékó Lilla.

– A másfél hónapos alapozás után már nagyon vártuk a bajnokság kezdetét. Szerintem az összekovácsolásunk nagyon jól sikerült, jó a hangulat, és ami lényeg, egységes csapatot alkotunk. Ezzel együtt is van még mit helyre tennünk, de ha így dolgozunk egymásért, mint eddig, akkor nem lesz gond – mondta el a mérkőzés után Miklai Zsanett.

– Újra „egymásra talált” a csapat és a közönség. A B-közép ismét elemében volt és remek hangulatban örülhettünk első hazai győzelmünknek. Más csapatok 5-6 idegenlégióst igazoltak, mi csak kettőt, de velük nagyon jól jártunk és természetesen Miklai Zsanettel is. Továbbá megtartottuk értékeinket, több saját nevelésű játékosunk van és ezen az úton szeretnénk tovább haladni.

Legközelebb október 26-án, tévés meccsen szerepel a csapat Újpesten, ahol természetesen ismét győzni szeretnénk – ezt pedig Deme Gábor nyilatkozta lapunknak.

Legközelebbi november 3-án láthatunk női röplabdamérkőzést Jászberényben, amikor a Szombathely lesz a vendég.

Szerzők:
Ács Tibor
Szőrös Zoltán

Fotók: Gémesi Balázs

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?