Jász méhészek Zemplénben

Szeptember derekán felkerekedett egy autóbusznyi jász méhész, hogy Berényből kora reggel elinduljanak BAZ megyébe, annak is a festői Zempléni tájára. A szakmai cél a fiatal Molnár Gergő, alias Mézes Gergő bemutató méhészetének megtekintése volt.

„Magam 65 éves vagyok, a kollégám Mézes Csaba 75, de minden nap mézet eszünk, ezért látszunk ilyen fiatalnak” – üdvözölte a vendégeket Gergő. Több mint 400 méhcsaládot gondoznak, de foglalkoznak anyaneveléssel, virágpor- és propolisz gyűjtéssel, valamint mézmúzeumot, vendéglátó egységet és apiterápiás központot is üzemeltetnek. Gergő elmondta: levonták a tanulságot, ennyiféle műfajt, ekkora méretben nem lehet egyszerre űzni, úgyhogy a méhcsaládjaik számát megfelezik, s nagyobb hangsúlyt fektetnek a többi tevékenységükre. Jász méhésztársait persze minden érdekelte, úgyhogy a fiatalember alig győzte válaszokkal a feléje záporozó kérdéseket.

Ha Vizsoly, akkor az ottani híres-neves első magyar nyelven íródott Károlyi-, vagy vizsolyi biblia megtekintését sem lehetett kihagyni. A kultúrtörténeti program Vizsoly, a Református Betlehem (Betlehem Jeruzsálemhez közeli egyházi város) hármasának színhelyén folytatódott: a Vizsolyi Biblia látogatóközpont, a Mantskovit Nyomtatástörténeti Múzeum és az Árpád-kori Református Templom. Mindhárom egy helyen, a kőfallal kerített templomkerten belül. A hely szellemiségét jól kifejezi az egyik színes fa kazetta felirata: „Magyarnak lenni nem állapot, hanem érzelem dolga, mely érzelem a lélekben gyökerezik”.

Délutánra járt már az idő, amikor a kissé elnyúzott társaság megérkezett Sárospatakra, az ottani Rákóczi-vár és Református Kollégium városába. Ezek megtekintése vasárnap délelőttre maradt, a szombat esti frissítő zuhanyzás után következett a vacsora és az éjjel egy óráig tartó retró diszkó. A jászok és asszonyaik itt is derekasan helyt álltak. A történelmi nevezetességek után Mezőkövesden a Zsóry fürdőben gyógyultak a testek, s este 8 óra tájban gördült be a busz újra a jászok fővárosába.

Szerző:
Dögei Imre krónikás
Jászsági Mézlovagrend

Vélemény, hozzászólás?