Palackozott nemesség

Borkóstolás, kultúra, jó társaság – erről szólt a 14. Borünnep október 6-7. között a CO-OP Star Kereskedelmi Zrt. áruházának átriumában, ami ismét megtelt borbarátokkal. Tizennégy város pincészetéből kóstolhattuk a finom nedűket, miközben a borok fajtáiról és a fogyasztói szokásokról is útmutatót kaptunk.

A közkedvelt rendezvényen idén 16 kiállító ismertette meg pincészete nemes italait. A legjelentősebb magyar borvárosokból, Villányból, Tokaj és Eger környékéről is érkeztek borászok. Négy pincészet a Mátra aljából hozta el a hegy levét, valamint dunántúli italelőkelőségek is repertoáron voltak.

A borok mellé – ahogy a nagy könyvben meg van írva –, több helyen sajtkülönlegességeket, hurkát, kolbászt, zsíros kenyeret kínáltak.

A borünnepre rendszeresen járók találkozhattak ismerős arcokkal, hiszen számos pincészet munkatársai évek óta a vásár állandó résztvevői. Az egri borvidékről Gál Tibor és a Juhász testvérek borászata látogatott el. A pincészetből megízlelhettük a borvidék egyik legendás nedűjét, az Egri Bikavért, amit ez év márciusában minősítettek Hungarikummá.

Az tökéletesre érlelt testes vörösborok mellett élénk zamatú fehérborok is előtérbe kerültek. Több kiállítónál megtalálhattuk a fehér borok egyik leggyakoribb fajtáját, az elegáns illatú olaszrizlinget. Jászberényt a Túri pincészet képviselte, standjuknál felfedeztük a pincészet bio-borait, melyek zamata most sem okozott csalódást kóstolóinak. Az este folyamán gyöngyözőborral várta ínyenceit a budafoki Törley pezsgőpincészet.

Kínálatból nem volt hiány, de mi a magyarok kedvence? A kiállítók szerint napjainkban a rosé divatját éljük, és a vörösborok is népszerűbbek fehér testvéreiknél. A borünnepen mindenki megtalálta számítását, a borvidékek kitűnő borait pedig mércére állíthatták fogyasztóik.

A 14. Berényi Borünnepen díjazott borok:
2017. év fehérbora – Pápa Család Borpincéje, Somló-hegy – Juhfark 2009 késői szüretelésű;
2017. év rosébora – Maczkó Róbert Pincészete, Villány –MedveÁlom Rosé 2017;
2017. év vörösbora – Juhász Testvérek Pincészete, Eger – Juhász Gesztenyés Selection.

Nemcsak borokat, de pogácsát is díjazhatott a közönség. Leskó Szabolcs készítette el a legfinomabb harapnivalót (Ócsai snidlinges pogácsa), őt követte Deme Józsefné (Tejfölös pogácsa dióval), harmadikként pedig Majzik Jánosné remekelt (juhtúrós pogácsa).

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?