A tanulás élmény

Winkler Mártát, az alternatív pedagógia úttörőjét a szakmabelieknek nem kell bemutatni. Jobbára ők, leendő és gyakorló pedagógusok, valamint az oktatás dilemmáival küzdő szülők töltötték meg a könyvtár kamaratermét csütörtök délután Örömre nevelni című könyvének bemutatóján.

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat csütörtöki napja a víz témája köré épült. Ennek jegyében az előadás nyitányaként minden résztvevő, sőt az egész országban a könyvtári napokhoz csatlakozva ebben az időben valamennyi könyvbarát elfogyasztott egy pohár vizet. Winkler Márta belépője sem volt mindennapi. Dallal köszöntötte a közönséget, majd hamarosan meg is énekeltette őket. Egyiküket bemutatkozásképp még táncra is perdítette. Mint később elmondta, tanítványai nevét mindig dalban kéri el és arra törekszik, hogy a lehető leghamarabb megtanulja a nevüket. A táncmozdulatoknak szintén célja van. Ily módon már az első testi kontaktus alkalmával képet kap a gyerek jelleméről. A görcsösség vagy a laza ízületek sok mindent elmesélnek. Ezeket az esetleges görcsöket oldja a rengeteg játék, közösségi élmény, dalolás, zenélés, amit Márta néni osztályában átélnek az alsósok.

Winkler Márta röviden önmagáról is beszélt néhány szóban. Meghatározó volt számára a Palócföldön, gazdag szeretetben megélt gyermekkor, az a szeretetből odafigyelésből összerakott kincs, melyet édesanyjától kapott. Ezt az empatikus tudást vitte tovább pedagógusként. 1988-ban nyitotta meg saját iskoláját, amelyben a hosszú évek tapasztalataiból kiszűrt, egyedi tanítási technikákból összegyúrt pedagógiai módszert alkalmazza. Ennek alapja a személyre szabott tanítás, a szeretet, a rengeteg mozgás és zene.

Winkler Márta iskolájának mottója az örömre nevelés. Ebbe az iskolába kedvvel járnak a diákok, mert itt a tanulás élmény. Játék közben észrevétlen vándorol a tudás a fejükbe. Tapasztalati úton, egymást is tanítva tanulnak a gyerekek. A közösség inspirál, s a közösséget a kiváló pedagógus inspirálja. Együtt énekelnek, kirándulnak, alkotnak, játszanak, ünnepelnek. Az iskolát nem kötelességként, hanem élményként élik meg a gyerekek a lassan három évtizede sikerrel működő intézményben.

Az Örömre nevelni című könyvben erről ír Winkler Márta. A bemutatott kötet az értelem, érzelem, akarat egységében mutatja meg az információ átadásának leghatékonyabb módszereit, amelyet haszonnal forgathatnak szülők, pedagógusok egyaránt.

A sodró lendületű előadás végén rövid film alapján betekintettünk a Kincskereső Iskola mindennapjaiba, s bizonyosságot szereztünk róla, hogy Winkler Márta iskolájában valóban örömteli hangulatban pezseg az élet. Végezetül egyéni kérdésekre válaszolt az írónő, ahol többek között a közösség szerepének fontosságát, az egymás iránti figyelemben töltött idő hasznát méltatta.

Fotók: Jásznapló

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?