Vértanúkra emlékeztünk

Gyászünnepséggel és koszorúzással emlékezett Jászberény városa az 1849. október 6-án kivégzett 13 aradi vértanúra és a Pesten halálra ítélt gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első miniszterelnökére. A nemzeti gyásznapon péntek délután a Mártírok úti hídnál, az emlékfasor mellett tartották a megemlékezést.

A jászberényi Városvédő és Szépítő Egyesület az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést, mely a Jászberényi Kossuth Népdalkör énekeivel vette kezdetét. A népdalokat követően Bertalan János jászkapitány osztotta meg gondolatait.

– Szomorú szívvel, de büszkén állunk az emléküknél – mondta, majd Vörösmarty Mihály és Kölcsey Ferenc szavaival méltatta a mártírhalált halt hősöket. „Hazádnak rendületlenűl / Légy híve, oh magyar” és „A haza minden előtt!” Ők ezt tették és mi ezért mindig emlékezni fogunk rájuk – méltatta a hősöket.

Az 1848-49-es szabadságharc történelmi eseményeit és a vértanúk hősi tetteit dr. Ócsai Antal orvosigazgató idézte fel.

Julius Jacob von Haynau, a véreskezű osztrák hadvezér mind a tizenhárom katonatisztet kötél általi halálra ítélte, ebből négyet kegyelemből főbelövésre változtatott. A magyar ügyért harcoló szabadságharcosok végóráikban is méltósággal várták a halált. Ajkukon a hazát méltató szavakkal, hősként távoztak az élők sorából.

A gyászünnepség végén Mátics Béláné szavalta el József Attila Esik eső magyar földre című versét. Ezt követően elsőként Szabó Tamás polgármester Szatmári Antalné és Hajnal-Nagy Gábor alpolgármesterekkel együtt helyezte el koszorúját. Továbbá a város elöljárói, civil szervezetei szintén koszorúzással és főhajtással tisztelegtek az aradi vértanúk emléktáblája előtt.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?