Requiem ősbemutató Jászberényben

Vajon meddig lehet megspékelni kuriózumokkal egy ilyen kisváros, mint Jászberény egyébként is gazdag és sokszínű kulturális életét? Hol vannak a lehetőségek határai? Sokan azt gondolták, hogy a Jászok című történelmi dal- és táncjáték létrejöttével, a Jászság Népi Együttes világhírűvé lett sikereivel egy olyan határhoz érkeztünk, amely után már nem kívánhat sokkal többet egy magára méltán büszke népcsoport.

Azonban az alkotói képzelet határtalan, a tehetség utat tör és kér magának más területeken is, jelesül a kórusmuzsikában. Jászberény joggal nevezhető az éneklés-zenélés egyik magyarországi fellegvárának, kicsiny merítési lehetősége ellenére. Számtalan híresség kezdte bontogatni szárnyait az itteni zeneiskolában, kapott biztos zenei alapokat az általános és középiskolákban. De lehet – és bizony ők vannak többen –, hogy csak a zene szeretetét, értő befogadását kapta útravalóul, és ez sem kevés! Erre már lehet álmokat építeni, lehet kiváló zenei közösségekhez csatlakozni, akár már mások örömére is muzsikálni – hat kórus működik aktívan a városban.

Amikor 2015 végén Christoph Kirchberg, a németországi Diepholzban élő orvos megkereste a Cantate Nobis Énekegyüttes (CNÉ) karnagyát, Thormanné Husznay Máriát, hogy felkérje a kórust az általa szerzett requiem előadásában való közreműködésre, a megtiszteltetésnél csak a kihívás volt nagyobb. Több hónapon át párhuzamosan készült a Vechtai Madrigálkórussal (karigazgató: Hermann-Josef Suelmann) a CNÉ. 2016. március 13-án Jászberény testvérvárosában, Vechtában volt a Missa da Requiem ősbemutatója. A 9 tételes, bariton- és harsonaszólóra, kamarazenekarra és 4 szólamú vegyeskarra írt oratorikus mű hangos sikert aratott Németországban.

Már akkor megfogalmazódott a szándék az alkotókban, hogy Jászberényben is jó lenne bemutatni ezt a művet. A gondolat szárba szökkent, a szándékot tettek követték, és igen, október 14-én magyarországi ősbemutatóra kerül sor a Főtemplomban! Ilyenre még nem volt példa városunkban, ezért is tartjuk az Őszi Művészeti Hetek egyik kiemelkedő eseményének. A gyászmise zenéje a halál és az élet visszatükröződése, amelyben a ziláltságot és a kétségbeesést a remény és a bizakodás váltja fel. A két kórus önálló műsora előzi meg az ősbemutatót. Nagy öröm számunkra, hogy Christoph Kirchberg zeneszerző Thormanné Husznay Máriának és a CNÉ-nek ajánlott egy kórusművet Das Ave Maria címmel, melyet ezen a hangversenyen a zeneszerző jelenlétében énekel először a Cantate Nobis Énekegyüttes.

A zeneszerzőről érdemes tudni, hogy saját praxisában orvosként dolgozik, de a zene gyermekkorától közel állt hozzá, tanult zeneszerzést és több hangszeren is játszik. Több mint száz dalt írt, elsősorban a könnyűzene műfajában. Klasszikus szerzeményeiben kizárólag a kórusmuzsikát részesíti előnyben. Eddigi legnagyobb műve a Missa da Requiem. A baritonszólista Philipp György, akit Jászberény közönsége már hallhatott a Jászok című mű szólistájaként, majd karnagyként a III. Regionális Kórustalálkozón az Á la cARTE társulat feledhetetlen műsorának élén. A harsonaszólista Pozsonyi Péter, aki Jászberényben született, és a Palotásy János Zeneiskolában sajátította el a zenei alapokat. Harsonaművész-tanárként egy hajdúhadházi általános iskolában és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban tanít. A requiem zenei kíséretét az öt éve alakult Szolnoki Vivaldi Kamarazenekar látja el. Tagjai hivatásos zenészek, zenetanárok, zenekari muzsikusok. Karnagyuk Bali József, aki 1965-ben megalapította a Szolnoki Szimfonikus Zenekart.

A Vechtai Madrigálkórus 1948-ban alakult, és kezdettől fogva jellemzően nagy oratóriumokat szólaltattak meg ismert hivatásos zenekarokkal együttműködve. Repertoárjukban több zeneszerző – Brahms, Mendelssohn, Schubert –, a cappella kórusművei, madrigálok is megtalálhatók. Hermann-Josef Suelmann karnagy 2005 óta nagy igényességgel és hozzáértéssel vezeti a kórust. Hat évig vendégtanárként New Yorkban is dolgozott, jelenleg a Bersenbrücki Gimnáziumban ének-zenét tanít. Britta Johannessohn, a Madrigalchor Vechta másodkarnagya, zenetanár. A Madrigálkórus önálló műsorát ő vezényli majd.

A hat éve működő Cantate Nobis Énekegyüttes Egyesület a rendezvény főszervezője, a testvérvárosból érkezők vendéglátója. A kórus idén is több jelentős zenei esemény részese volt és lesz: februárban Budapesten, a Régi Zeneakadémián szerepeltek nagy sikerrel a Bárdos Lajos Társaság által szervezett hangversenyen. Áprilisban az országos Dalárünnepen az Erkel Színházban adtak önálló műsort, majd sok száz, az ország minden részéből érkezett kórus együtt énekelhette Verdi Nabucco című operája előadásában a rabszolgakórus dalát a művészekkel. Májusban, Sopronban énekeltek a Pedagóguskórusok Országos Találkozóján, júliusban pedig Vácott közel kétszáz énekessel együtt adták elő a Dóm téren Carl Orf Carmina Burana című művét. Idén november 11-én rendezik meg – az országban egyedülálló küldetést felvállalva és immár hagyományt teremtve –, a IV. Regionális Kórustalálkozót Jászberényben a 135 éve született Kodály Zoltán és a 90 évvel ezelőtt született Karai József zeneszerzők emlékére.

Nos, a nagy mű kész, az alkotók és közreműködők készen állnak, hogy páratlan, felemelő élményben részesítsék az e műfajt kedvelő, zeneszerető jászberényi közönséget október 14-én 15 órától a jászberényi Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban.

Szerző:
Szivos Ilona
kórustag

Vélemény, hozzászólás?