Program a vizuális tehetségért

Péntek délután négy órakor Pomázi Imréné igazgató asszony köszöntötte a Szent István Sport iskola galériájában megjelenteket az iskola tanulóinak alkotásaiból nyílt kiállítás megnyitója apropóján.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Kárpáti Andrea professzor, az ELTE MTA Vizuális kultúra szakmódszertani kutatócsoportjának vezetője, illetve dr. Tóth Tibor, az Eszterházy Károly Egyetem média tanszékének vezetője. Az intézményvezető hangsúlyozta, büszkeséggel tölti el, hogy nagyon sok kreatív, tehetséggel megáldott gyermek jár az iskolába. A vizuális kommunikáció teret biztosít a gyerekeknek önmaguk kifejezésére, látásmódjuk szélesítésére.

A galéria anyaga két olyan program eredménye, amely országos vonatkozásban is egyedinek mondható. Három évvel ezelőtt Kugler Erika művésztanár kérésére indult el a Képességdiagnosztika és tehetséggondozás vizuális képességfejlesztéssel című mesterprogram, melynek eredményeit a kiállítás is bemutatja. Szintén Kugler Erika tanárnő közreműködésével csatlakozott az iskola az MTA-ELTE Vizuális Kultúra Szakmódszertani Kutatócsoport projektjéhez (Moholy-Nagy Vizuális Modulok – A 21. századi képi nyelv tanítása, 2016-2020 ), amelynek anyagából ugyancsak kerültek a galéria falára alkotások.

A kutatócsoport nevében dr. Kárpáti Andrea méltatta az iskola színvonalas galériáját, a jól felszerelt rajztermet, Kugler Erika tanári tevékenységét, a lehetőségek széles spektrumát, amit az intézmény biztosít a gyerekek számára vizuális tehetségük kibontakoztatásához. Elmondta, a Moholy projektben tavaly kezdték az együttműködést a berényiekkel, amit az iskola innovatív vezetése is támogatott. Fotogrammokat, fotómontázsokat készítettek a diákok a neves fotográfus Moholy Nagy László pedagógiája nyomán – ezeket tekinthetik meg most a kiállítás alkalmával.

Kugler Erika részletesen mesélt a programokról, a megvalósított alkotások készítési módjáról, a háttérmunkáról. A múlt évben 5.a, 5.b és 6.c osztályos tanulók keze nyomán létrehozott kiállítás válogatás a hónapok óta folyó munka legjavából. A média modul használatával egy új egység került a tantervbe. Belekóstoltak a digitális és az analóg fényképezés rejtelmeibe, készítettek fotómontázsokat, maketteket, festettek, rajzoltak.

A megnyitó végén levetített kisfilm alapján a szülők is betekinthettek a műhelymunka kulisszatitkaiba, a gyerekek pedig viszontlátták önmagukat alkotás közben. A kiállítás november 10-ig látható.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?