Tanoda egész évben

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program célul tűzi ki többek között a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentését, a hátrányos helyzetű tanulók végzettségi szintjének növelését, valamint a minőségi oktatáshoz, neveléshez és képzéshez való hozzáférés biztosítását.

A cél elérése érdekében Tanoda programok támogatása címmel pályázatot írt ki a hátrányos helyzetű tanulók felzárkózását elősegítő program megvalósítására, melyet tanodánk is megnyert, így a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 30 diákja is részt vehet a programban.

Hosszas szervezés és előkészületi munka után 2017. február 1-én nyílt meg a tanulók előtt a Jászapáti Szivárvány Tanoda kapuja, mely a Pájer Antal Művelődési Ház klubhelyiségében működik. Feladatunk kettős: egyrészt különböző szakos pedagógusok közreműködésével segítséget nyújtunk a gyermekeknek a tanulásban, a házi feladat elkészítésében, tanulmányi munkájukban, iskolai felkészülésükben, másrészt lehetőséget biztosítunk a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltésére. Kirándulásokat, táborokat, szórakoztató és kulturális programokat, múzeumlátogatásokat szervezünk olyan tanulóknak, akik e lehetőség nélkül nem valószínű, hogy eljutnának ilyen rendezvényekre.

A nyári szünetben sem tétlenkedtünk. Gyárlátogatáson vettünk részt a helyi bútorüzemben, képzőművészeti kiállításon gyönyörködtünk jász alkotók szebbnél szebb alkotásaiban. Kirándultunk Jásziványra, hajókáztunk a Poroszlói ÖKO-Centrumban, és táboroztunk a mezőkövesdi Zsóry fürdőben.

Augusztus 12-15. között négy csodálatos napot tölthettünk el a Zsóry Zsibongó Gyermeküdülőben. Az időjárás ugyan nem volt túl kegyes hozzánk, mégis önfeledt órákat töltöttünk el a híres Zsóry fürdő élménymedencéiben.

Legnépszerűbb a hullámmedence és az örvény volt, de szívesen próbálták ki a gyerekek a családi csúszdát is. Különleges élményt jelentett a Bükki Szafari Túra, melynek során megtekintettük a szomolyai barlanglakásokat, közös éneklés alkalmával megtapasztalhattuk egy földalatti istálló kitűnő akusztikáját, és egy korántsem veszélytelen hegyi túra során megfejtettük a rejtélyes Szomolyai Kaptárkövek titkát is.

Az egész napi programok némi fáradtságát feledtették az esti programok: az ismerkedő est és a várva várt diszkó. Aki nem fáradt el az egész napos program kavalkádban, az még focibajnokságon, röplabda mérkőzésen, tekeversenyen mérhette össze tudását és ügyességét más tanodák tanulóival. Az utolsó napon a Matyó Múzeum kiállítási tárgyait, népművészeti alkotásait, hímzésvilágát csodáltuk meg, majd egy kellemes sétát tettünk Mezőkövesd skanzenszerű utcáin.

Négy felejthetetlen nap eltöltése után nemcsak fantasztikus élményekkel, hanem új barátságokkal gazdagodva térhettek haza diákjaink.

Az idei tanévben is sok, változatos és izgalmas program vár ránk, melyekről folyamatosan beszámolunk a Jászapáti Szivárvány Tanoda Facebook oldalán.

Szerző:
Major Mónika

Vélemény, hozzászólás?