Szívember Robotlány

Lukoviczki Réka, a Robotlány története néhány éve az egész magyar sajtót bejárta. A fiatal lány élete teljesen megváltozott egy tragikus autóbaleset következtében. A szerencsétlenségben elveszítette a fél lábát, de hogy mit kapott helyette arról október 3-án, kedden a Jászberényi Városi Könyvtárban beszélt.

Délelőtt fél 11 körül már javában gyűltek a gimnazista osztályok a könyvtár előtt. A diákok felsétáltak a lépcsőn, nevetgéltek és természetesnek vették azt, ami van, pont úgy, mint Réka 2014 nyaráig. Az akkor 21 éves lány az átlagos tinédzserek életét élte, egyetemre járt mérnöki szakon tanult, imádott sportolni és szórakozni.

Az ominózus délutánon is egy fesztiválról tartott hazafelé a barátaival, amikor lesodródtak az autópályáról és neki csapódtak a szalagkorlátnak. A baleset során Réka bal lába olyan szinten sérült, hogy térd felett amputálni kellett, azonban a véletlenül arra járó civil mentősöknek köszönhetően életben maradt. „Nem tudni akkor miért maradtam életben, talán azért mert van még itt dolgom” – emlékezett vissza.

Felidézte, ahogy félig nyitott szemmel látta bejönni a papot a kórteremben és csak abban bízott, hogy nem hozzá jött az utolsó kenetet feladni. Életszeretetének köszönhetően már 12 hét után mankóval tudott járni. A gyógyulásban segített neki a sport iránti szeretete is, mely korábban megtanította a probléma megoldásra és a jó állóképességre. „A kórházban töltött idő alatt az volt a legnehezebb, amikor a szobatársaim panaszkodtak, hogy fáj a térdük, a lábuk… én meg örültem volna, ha van két térdem.”

A baleset után Réka átértékelte az életét, új lendületet merített és blogolni kezdett. A lábatlan blog írása segített neki feldolgozni a történteket, ami azóta másoknak is erőt ad hasonló tragédiák átvészelésében. De nemcsak írásaival bátorít, előadásokat tart, mely nemcsak a lába elvesztéséről szól, hanem ráébreszt a hálára, az önelfogadásra.

A bájos arcú lányt semmi nem gátolja meg céljai elérésében, modellként és a színészetben is kipróbálta magát „Eleinte mindig mackónadrágban jártam, nem érdekelt, hogy nézek ki. Amikor először vettem fel szoknyát, újra nőiesnek éreztem magam, önbizalmat adott. Azt gondolom, ha valaki járhat gót stílusban vagy rózsaszín hajjal én miért ne vehetnék fel szoknyát műlábbal?!” – mondta miközben a szebbnél szebb képeit mutogatta fotózásairól, köztük az ELLE magazin címlap képét, amire az összes közül a legbüszkébb.

„Tudjátok Magyarországon évente hány embert amputálnak?” – tette fel a kérdést, és sokunknak fogalma sem volt arról, hogy mintegy 4000 embert érint. Réka szerencséjére egy művégtagokkal foglalkozó cégtől termékmodellként kapta meg a 20 millió forint értékű műlábat. Ő az első Magyarországon, aki ilyet viselhet, a készülék különlegessége, pedig az hogy telefonos applikációval programozható, valamint lépcsőn fel-le tud vele közlekedni.

„A társadalombiztosítás sajnos ezt nem támogatja. Ezért a közeljövőben szeretnék létrehozni egy alapítvány, hogy ezek a lábak ne számítsanak luxuscikknek.” Réka nemes céljai mellett álmairól sem mond le. Rendszerint lejár a házukhoz közeli edzőterembe, TRX edzést csinál, a gyakorlatok végrehajtásában pedig a robotláb programozása segíti. Csillogó szemekkel újságolta azt is, hogy mostanában futni tanul egy speciális futólábbal és reményei szerint a 2024-es paralimpiáig meg sem áll.

„Az volt az álmom, hogy fussak. Mindenki le akart róla beszélni, de amikor először próbáltam a futólábat olyan szárnyakra kaptam, amit elveszítettem a balesetben.” A jelenlevő fiatalokat is erre buzdította, hogy a nehéz pillanatokban is találják meg a jót, amiért érdemes felállni.

Hiszen ő is ezt tette és mára jó úton jár, hogy teljesen feldolgozza a történteket. Ebben a barátai is támogatják, akik a mindennapok során gyakran viccelődnek vele, hogy ne „lábatlankodj már” vagy épp „Réka megint bal lábbal keltél”. A „robotlány” becenév szintén Réka humorából fakad, mivel, ahogy ő fogalmazott sokkal menőbb így nevezni, mintha maradna a hagyományos műlábnál.

A hallottak nagy hatással voltak a gimisekre, akik az előadás végén személyesen is odamentek Rékához beszélgetni és néhány szelfit is készítettek a szívember robotlánnyal.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?