Három évtized a városért

Harminc éve, hogy felépült Jászapáti egyik ékessége, a Pájer Antal Művelődési Ház Makovecz Imre tervei alapján. Az impozáns épületben szeptember 11. és 16. között tematikus emléknapokkal idézték fel az építkezés kezdetét kiállításokkal, előadásokkal, vetítéssel, nyugdíjas Ki mit tud?-dal és a városban működő kulturális csoportok előadásával.

Az ünnepségsorozat első napján Bukor Irén igazgatónő kedves szavakkal köszöntötte a meghívott vendégeket és minden érdeklődőt a Pájer Antal Művelődési Házban, majd Kladiva Imre apátplébános 30 évvel megépülése után felszentelte az épületet.

A papköltő nevét viselő művelődési ház számos kulturális és közösségi rendezvénynek volt a helyszíne a három évtized alatt, melyek közül Farkas Ferenc polgármester elevenített fel néhányat. Beszédében megköszönte az épület falain és azon belül dolgozók munkáját, akik mind hozzájárultak a Pájer Antal Művelődési Ház kulturális bölcsővé válásához.

A jellegzetes stílusjegyeket magán viselő épület Makovecz Imre építész tervei alapján készült. Fia, Makovecz Benjámin a rendezők felkérése szerint édesapja munkásságáról beszélt volna, de az idő rövidsége miatt inkább három történeten keresztül villantotta fel a híres építész alakját. Ezek mind közös élmények voltak az édesapja által készített épületekben: az albertfalvai mézüzemben, Fóth Ernő budai családi házában és a sevillai világkiállítás magyar pavilonjában. Egy-egy érzelem kötődik ezekhez az emlékekhez, amikor látta édesapját őszintén derűsnek és boldognak, büszkének, és amikor rácsodálkozott az általa tervezett épület nagyszerűségére. „Apám ott állt, és életemben először láttam, hogy gyermekien büszke.” – csuklott el a hangja a Sevillában épített magyar pavilon megnyitóját idézve.

A tervezőasztaltól az utolsó festékvonásig, villanyégő becsavarásáig rengetegen dolgoztak azon, hogy ma ilyen impozáns épület szolgáljon művelődési házként. Őket köszöntötték egy-egy oklevéllel és ajándékokkal, de előtte két rövidfilmet nézhettünk meg a PAM létrejöttéről. Az építkezést és a megnyitót összefoglaló archív felvételt dr. Vecsésy Zsuzsanna ügyvéd felajánlásával tárták nyilvánosság elé, amit édesapja, dr. Vecsésy Sándor (1916-1989) készített. Ezt követően a nyári JAK táborban forgatott riportfilmet láthattuk, melyben meginterjúvolták az épülethez kötődő személyeket, köztük Kökény Gábor egykori igazgatót és Kladiva Imre atyát is. A filmből megtudtuk, hogy az ünnepélyes megnyitóra 1987. augusztus 20-án került sor, amikor Török Sándor, akkori polgármestertől Kökény Gábor, akkori igazgató vette át az épület kulcsát. A hosszú évekig Művelődési Háznak nevezett épület 2012-ben kapta Pájer Antal nevét Kladiva Imre atya és dr. Lisztóczky László irodalomtörténész közbenjárására.

A híres papköltőről nevezték el azt a díjat is, melyet a város 2013 óta minden évben Jászapáti kulturális életében betöltött aktív szerepéért egy-egy családnak, csoportnak adományoz. Az első díjazott a Réz család volt, 2014-ben a Kökény család, 2015-ben a Gróf Széchenyi István katolikus iskola tantestülete, 2016-ban Szikszai Mária és Molnárné Szikszai Klára, 2017-ben a pedig a Jász Alkotók Köre.

A megható, hangulatos délután baráti beszélgetéssel és vendégfogadással zárult, de lehetőség nyílt az előcsarnokban a nyári Művésztelepen készült alkotások és Gulyás Piroska magángyűjteményéből archív fotók tárlatának megtekintésére, emlékek felidézésére. Az ünnepségsorozat további részeként kedden a gyermekeké, szerdán a táncé, csütörtökön az időseké, pénteken a zenéé és szombaton a színjátszásér volt a főszerep.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?