Tiszta forrásból mindenkinek

Több mint egy évtizede minden ősszel néhány nap a könyvtárak ünnepe. Idén október 2-8. között rendezik az Országos Könyvtári Napokat, amelyhez a hagyományokhoz híven a Jászberényi Városi Könyvtár is csatlakozik.
A programokról hétfőn tartott sajtótájékoztatót Kovács Péter könyvtárigazgató és a programokért felelős kollégák az intézmény hangulatos foglalkoztató termében. Kovács Péter minden korosztályt szívélyesen invitált a közelgő eseményre, melynek idén Bartók Béla hitvallása nyomán a „Csak tiszta forrásból” szlogent választották mottóul.

A programokat Szarvas Lászlóné koordinálja, aki napi bontásban ismertette az izgalmasnak ígérkező rendezvény menetrendjét. Elmondta, hogy a víz témája köré csoportosított programokat egyéb civil szervezetekkel összefogva valósítják majd meg, ezáltal remény szerint sikerül minden korosztály érdeklődését felkelteni.

Az érdeklődők „A könyvtár a tudás forrása” című totó kitöltésével már hétfőn bekapcsolódhattak a programba. A fejtörő helyes megoldásának jutalmaként értékes ajándékcsomagot sorsolnak majd ki a résztvevők között. A keddi nap „Információforrások és tudásforrások” címet kapta, amikor délelőtt Lukoviczki Réka, vagy ahogy sokan ismerik, a Robotlány tart interaktív előadást középiskolások számára, majd délután Doboss Gyula mutatja be A Merza-unoka című könyvét. Szerdán „A Boldogság forrása” napon a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény gondozottjai lesznek a könyvtár vendégei épületbejárás és játékos vetélkedő erejéig. Csütörtök „ A Víz” nevet kapta ezúttal. Ekkor „Barátok a víz és a tűz?” címmel a könyvtár udvarán a tűzoltóság közreműködésével interaktív bemutatón vehetnek részt az óvodások. „Az állatok és a víz” fantázianév az állatkert zoopedagógusainak bemutatóját jelenti. Szintén ezen a napon lesz az alternatív iskolák úttörője, Winkler Márta könyvbemutatója, ahol az Örömre nevelni kötetet ismerhetik meg az érdeklődők. 17 órakor a programhoz csatlakozók az egész országban egyszerre fognak koccintani egy pohár vízzel. Péntek a néphagyományok napja lesz. „Petrencések a Víz utcából” cím alatt fut az interaktív bemutató, mely során a Petrence Táncegyüttes hagyományőrzői mutatják be a vízzel kapcsolatos népszokásokat. Szombat „A természet forrásai” nevet viseli a könyvtárban. Megújuló energiaforrások címmel a felnőtt részlegben könyvkiállítás várja az érdeklődőket, a gyermekeknek pedig a témához kapcsolódva filmvetítéssel kedveskednek. Újdonságként jelentkezik a „Könyves Vasárnap”, amely során az épület falain túl, a Zagyva gáton zajlik a program. A Zúgótól délután két órakor indul egy nordic walking túra, amelynek érdekessége, hogy a résztvevők ajándék zsákbamacska verseket kapnak, és ha kedvük tartja, fel is olvashatják a költeményeket.
Verseginé Újhelyi Petra idegen­nyel­vű gyermekkönyvek megjelenéséről számolt be. Ezentúl angol, német, spanyol, francia és olasz nyelvű műveket kölcsönözhetnek az olvasók. A gyermekirodalom legfrissebb idegennyelvű darabjai, neves illusztrátorok munkáival gazdagított igényes művek találhatók meg a polcokon. A valóban szép könyvek a nyelvtanulásban szórakoztató segítséget nyújtanak szülőknek, pedagógusoknak, gyereknek egyaránt.

Szintén a tanulást teszi könnyebbé a könyvtár újabb kezdeményezése. A népszerű oktató jellegű játék, a Logico termékcsalád darabjait lehet majd használni a könyvtárban, illetve kölcsönözni is. Négy táblát vásároltak a Primo és Picollo készletből, valamint a hozzájuk tartozó valamennyi feladatlapot is beszerezték. Az egyébként borsos árú oktatójáték minden bizonnyal örömet szerez majd gyermeknek és szülőnek is.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?