Legyen nyelvünk fényesebb

Szeptember 29-én díszes ünnepség keretein belül adták át a Déryné Széppataki Róza emlékére alapított emlékplaketteket Sebőkné Németh Katalinnak és Kecskés Istvánné Antal Annának a Jász Múzeumban.

Jászberényben 1989 óta idézik nemzetünk pacsirtájának, a vándorszínészet meghatározó primadonnájának, Déryné Széppataki Rózának az emlékét. Az ünneplőbe öltözött Jász Múzeumban Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket és elevenítette fel városunk szülötte, Déryné életét „Dicsőséggé vált ajkain a magyar szó, magyar dal” címmel.

A 145 éve, 1872. szeptember 29-én elhunyt első magyar operaénekesnő életútja 1793 karácsonyán kezdődött, amikor Schenbach Rozália néven látta meg a napvilágot Jászberényben, vélhetően a Margit utcában. A fiúgyermekre vágyó patikárius édesapa fiúként nevelte, öltöztette Rózát, de korai halála után felszínre törhetett tehetsége és vágya a színpad világa iránt. A Kis Patikás Rózsi édesanyja támogatására Pestre került, ahol kamatoztathatta ének- és színészi tehetségét. Az első, még rövidke szerepét 1810-ben kapta az újraalakult Kelemen László-féle társulatnál, ahol szorgalmasan tanult és gyakorolt.

A német családi gyökerekkel rendelkező fiatal színésznő ekkor magyarosíttatta nevét Széppataki Rózára.

Minden percét lekötötte a színház, így a magánélete kevésbé volt szerencsés. Egyik színésztársával, Déry Istvánnal 1813-ban kötött hirtelen házasságot, útjaik két év után el is váltak. Hívták külföldre is szerepelni, de ő maradt szülőhazájában és csatlakozott az országjáró vándorszínészekhez, a magyar nyelvet hirdető társulathoz. „Ő volt az egyik legfőbb élharcosa annak, hogy magyar színházban magyar színészek, magyar nyelven játszhassanak. Bejárták az országot és mindenhol tárt karokkal fogadták őket.” – méltatta a magyar nyelv terjesztésében oroszlánrészt vállaló Dérynét Bathó Edit múzeumigazgató.

Harminckilenc év után önként vett búcsút a színpadtól és visszatért férjéhez Diósgyőrbe. Déry István halála után nyomorban élt, és egészségi állapota is megromlott. Élete utolsó három évében betegségei gyötrelme alatt vetette papírra emlékiratait. Hetvenkilenc évesen aludt el örökre, végső nyughelyére Miskolcon, a Szent Anna temetőben helyezték méltó szertartás, virágok és búcsúszó nélkül.

Ezért is fontos, hogy évről évre megidézzük alakját itt, szülővárosában, melyre mindig büszke volt. Ehhez járultak hozzá Kertész Marcella és Molnár László, a szolnoki Szigligeti Színház művészei szívhez szóló énekes-prózai előadásukkal.

Ezt követően került sor az 1990-ben alapított Déryné-emlékplakettek átadására, melyeket idén Sebőkné Németh Katalin, a Palotásy János Vegyeskar titkára és Kecskés Istvánné Antal Anna, a Jászberényi Kossuth Népdalkör művészeti vezetője vehettek át Bolla Jánostól, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnökétől, valamint Gál-Dobos Beátától, a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársától.

A méltatásokból megtudhattuk, hogy Sebőkné Németh Katalin, a Palotásy János Vegyeskar titkára kilencéves korában kezdett énekelni az iskolai énekkarban, majd 1966-ban csatlakozott a Palotásy Kórushoz a szoprán szólamba, és azóta is aktív résztvevője és szervezője a programoknak, lelkiismeretesen látja el titkári feladatait. Kecskés Istvánné Antal Anna, a Jászberényi Kossuth Népdalkör művészeti vezetője, zenei tanulmányait a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában ütő szakon, majd az egri Tanárképző Főiskola ének-zene tanári szakán végezte.

Munkássága alatt olyan kiválóságok kerültek ki a keze alól, mint Kátai Tamás, Sápi Márton és Szaniszló Richárd, akivel ez év elejétől a kollégái is lettek a hatvani Kocsis Albert Zeneiskolában.

2005-ben belépett a Székely Mihály Kórusba, 2012-től vezetője lett a Jászberényi Kossuth Népdalkörnek, 2013-tól pedig a jászboldogházi Csillagvirág kórusnak.
A pezsgős koccintás után az emlékünnepség a hagyományokhoz hűen koszorúzással zárult a Déryné utcában, Széppataki Róza emléktáblájánál.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?