A tudás vonzásában

Az Európai Unió Bizottsága kezdeményezte Kutatók Éjszakája rendezvényhez városunk is csatlakozott. Pénteken délután az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán kezdődött a programfolyam, majd este a könyvtárban folytatódott.

A campuson párhuzamosan zajlottak a programok, ott jártunkkor bekukkantottunk a kísérletezők termébe, kiállítás megnyitóra, előadásra, kerekasztal beszélgetésre és meglestük a próbanyelvvizsgát is. Az Apponyi teremben Hábencziusné Balla Andrea moderálásával középiskolás könyvbarátok beszélgettek kedvenc olvasmányaikról, olvasási szokásaikról. Az eszmecsere során fény derült arra is, hogy a fiatalok egy széles rétegénél alapvető problémát jelent a szövegértés. Ritkán olvasnak könyvet, jellemzően postokat, chat-üzeneteket, képaláírásokat szemezgetnek.
Amelyikük mégis könyvolvasásra szánja kevés idejét, a klasszikusok helyett inkább fantasyt, thrillert, sci-fit, vámpír- vagy kalandregényeket választ. A lányok kedvelik a könnyeden csajos, romantikus könyveket, még mindig népszerűek Leiner Laura írásai.

A fiúk inkább a rémtörténetekre, például Stephen King könyveire voksolnak. A beszélgetés résztvevői elárulták, általában elbliccelik a kötelezők elolvasását. Az Egri csillagok vagy a Jókai regények cselekményei unalmasak, nehézkes a szövegük, a Rómeó és Júlia túlságosan érzelgős. Egyedül A Pál utcai fiúk története aratott tetszést körükben. Elmondták azt is, hogy általában éjszaka van idejük olvasni, könyvtárba ritkán járnak, de ennek ellenére havi 1-2 könyvet elolvasnak. A tanuláshoz inkább a net segítségét veszik igénybe a könyvespolc helyett. Az olvasás kikapcsolódást, a való világból való kiszakadást jelenti számukra.

A tudományos kutatásokhoz ma már elengedhetetlen egy-két idegen nyelv ismerete. A vállalkozó kedvűeknek lehetőségük volt felmérni idegen nyelvi tudásszintjüket a német és az angol szóbeli próba nyelvvizsgákon. Stefán Ildikó adjunktus szerint a próbálkozók izgultak ugyan, de mindannyian ügyesek voltak, és talán a valódi megmérettetésen már kevésbé lesznek idegesek.
Dr. Szűcs János a természettudományok világába kalauzolta a felső tagozatos, középiskolás gyerekeket. Interaktív előadásában a gömbi geometria érdekességeit tárta az érdeklődő diákok elé. Az előadás lehetőséget adott a Lénárt-gömbbel való ismerkedésre, mérésekre, szerkesztésre.

Az idei Art Camp alkotásait már megcsodálhattuk a mozi galériájában. A Kutatók Éjszakája jó alkalmat kínált arra, hogy a campus frissen festett galériafolyosójára átköltöztetett kiállítást megnyissák az ide látogatók előtt. Az egyedi anyaghasználattal, látásmóddal megalkotott festményeket, kisplasztikákat bemutató tárlatot Palkó Tibor művésztanár társaságában Góg Zoltán ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

A kiállításmegnyitóval egy időben zajlott a Legális és illegális drogok – szekunder növényi anyagcseretermékek című előadás. Szalay Krisztina választott témája sok érdeklődőt vonzott, ami nem meglepő, hiszen a drog mindennapi életünk problémájává vált. Diákkal kísért előadásában a csokoládéfüggéstől a kemény drogokig hallottunk információkat. Külön felhívta a figyelmet a fiatalok körében különösen népszerű herbál, más néven biofű veszélyeire. A herbál olcsó és könnyen beszerezhető, ami már önmagában is veszély, ám a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy olyan vegyszerekből, mérgekből keverik, amelyek az idegrendszert támadják. Az illegalitás miatt állandóan változó összetevők, megbízhatatlan alapanyagok kiszámíthatatlan hatással bírnak. Akár az első fogyasztási próbálkozás is halállal végződhet. Az eladók arra törekednek, hogy minél kevesebb anyagi ráfordítással minél több drogot eladjanak, ezért gyakran olyan olcsó mérgeket kevernek az interneten füstölőként eladott drogba, mint például csavarlazító, patkányméreg, korrózió gátló, aceton.

A kábítószer használat terjedésének oka a problémák szőnyeg alá söprése is. Jellemző, hogy a szülő nem akarja észrevenni az egyértelmű jeleket sem. Az alkohol felett szemet hunynak, hiányzik a jó példa, a beszélgetés. A drogprevenció módszereivel is alapvető problémák vannak. A városunkban is jelenlévő gondra az előadás résztvevői reflektáltak gyakorló szülők, orvosok személyében a program befejezését jelentő kötetlen beszélgetés folyamán.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?