Mértéktartó, elegáns szalonavató

Szeptember 22-én, pénteken este hat órakor ismét autószalont avatott a Jász-Plasztik Autócentrum Kft. Három és fél hónapja, ugyancsak egy pénteki napon, június 9-én az új Mercedes-Benz szalont és kiegészítő létesítményeit adta át a Kasza család, ezúttal pedig a cég másik márkája, a KIA új szalonjának átadó ceremóniája következett, ami újabb jelentős mérföldkő az autós divízió életében.

Az akkori tudósításunkból annyi bizonyosan megmaradt az olvasók emlékezetében, hogy a márkához méltó impozáns ünnepség keretében zajlott a több mint négyórás átadás, amihez hasonlót sem látott még a Jászság, hacsak nem Ferenc József és Sissi fogadásakor. Most a kérdés az volt, hogy a kis testvér, a KIA átadási ceremóniája próbál-e versenyre kelni a nyári nagy durranással? A helyszín a közvetlen szomszédban, ugyanazon a telephelyen, ugyanazon a kapubejárón közelíthető meg. Mérete kisebb, ám ugyancsak tiszteletet parancsoló. A portál erőteljes pirosa szinte vonzza a szemet, talán kissé elütve az autók simulékonyságától, a kecses vonalakra és beltartalomra koncentráló koncepciótól.

Az már júniusban kiderült, hogy fejben átgondolva az akkor beszerzett adatokat némileg módosítani kellett azt az elképzelést, hogy a cégcsoporton belül az autó üzletág és a borászat talán inkább csak dísz a kalapon.

A Jász-Plasztik Autócentrum Kft. két évvel ezelőtt 18 milliárd, tavaly pedig megközelítőleg 24 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Ugyanebben az időszakban a társaság adózott eredménye erősen kerekítve 470 millió forintról 750 millió forintra nőtt.

A KIA szalonok – amelyek közül a legfontosabb, de csak az egyik a most átadott berényi –, egyre hatékonyabban veszik ki a részüket az autó ágazat eredményeiből. Néhány tíz darab forgalmazásával kezdtek, jelentős állomás volt az ötszázadik autó átadása, ebben az évben pedig már ezen a napon átadhatták az ezredik autót egy budapesti hölgynek és kislányának, akik egyformán örültek az új szerzeménynek. Valószínűleg még ebben az évben megközelítik, vagy el is érik az ezerötszáz darabos újabb álomhatárt – január-december viszonylatban.

Az esemény ennél természetesen titokzatosabb volt. Már a műsorvezető is rejtvényesen mutatkozott be, ekképpen: „Nem sző, nem takács, nem ismert, mint a Gundel Takács. Ez a muki is TV-zik, sőt a neve is Gábor, druszája után, hát nem egy mámor…Jóval alacsonyabb, de a haja kb. ugyanannyi, viszont ismeri a dörgést és igyekszik helyt állni!” Azon keveseknek, akik nem ismerték, azért bemutatkozott: „Nevem Erdei Gábor, a Jász Trió Tv felelős szerkesztője és ma este, az Önök műsorvezetője.”

A vendégeket viszont nem rejtvényesen, hanem pontosan, precízen mutatta be. Először a Jász-Plasztik Cégcsoport tulajdonosait, Kasza Lajost, Kasza Jánost és Ifj. Kasza Lajost, majd az autószakma képviselőit, Kovács Róbertet a Jász-Plasztik Autócentrum Kft. ügyvezető igazgatóját, Mr. Dowan Kim-et, a KIA Motors Hungary Kft. elnökét, és Nagy Norbertet, a KIA Motors Hungary Kft. országos igazgatóját. Megtisztelte az eseményt Vitályos Eszter, a kormány európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár asszonya, Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője, Szabó Tamás, Jászberény város polgármestere.

Kedves vendégek voltak Vogel Adrienn és Krajnyák Petra autóversenyzők, akiknek csodamasinái a bejáratot őrizték két oldalról. Megtudhattuk az est házigazdájától, hogy a hölgyek nem csak szépek és csinosak, hanem imádják az adrenalint, idén a GFS OXXO Energy Team versenyzőjeként indulnak a Lotus Ladies Cup-on, mely sorozat nemcsak a hazai Forma1-es futam, hanem két WTCC világbajnoki hétvége betétfutama is.

Hamar kiderült, hogy néhány titok/meglepetés kivételével az esemény egyenes vonalú, logikusan felépített és pörgős menetét a Prima Primissima és Csokonai Díjas, Fölszállott a Páva és Ki mit tud? győztes, illetve számos megtisztelő titulussal rendelkező 45 éves Jászság Népi Együttes produkciói színesítik. Bevezetésül pásztor botolót és hajdúsági táncot mutattak be, majd mezőségi blokk (Erdély) következett az est közepe tájékán, végül pedig záró produkcióként kalotaszegi – mérai táncokat láthattunk. Azon kívül, hogy a JNE a világ bármely pontján vastapsra készteti a nézőket, azért is volt jó választás a város jeles együttese, mert kapcsolatuk a Jász-Plasztikkal hosszú évekre nyúlik vissza: a cég az együttes, a Csángó Fesztivál egyik legbőkezűbb támogatója. A JNE kapcsolata pedig a Zagyva Bandával nem mai keletű, akik a talpalávalót húzták.

A sorrendet kissé tovább bontva, a titkokat vegyük előre egy csokorban. Az ezredik autó átadásáról, amit Nagypál Csaba adott át a későbbiekben, már árulkodtunk. A különleges, az épületet mintázó torta – a jászberényi Mizsi-Mazsi Cukrászda 150 szeletes, harminckilós remeke –, kitalálható ilyen rendezvényen. A sztárvendég már kevésbé, de hát ő maga a titkok mestere. Kőhalmi Ferenc bűvész több mint húsz éve kezdte a legendás Rodolfo-dobozokkal, majd kiváló mentorok után maga is a mágia és a szórakoztatás mestere lett. Legutóbb 2011-ban Blackpoolban varázsolta magát a Bűvész Európa Bajnokság harmadik helyére. Igen kellemes meglepetés volt, hogy a rendezvény hivatalos részét követően bejött az ajtón, Erdei Gábor (és a kalapja) felhívta rá a figyelmet, hogy megérkezett, ő pedig asztalról asztalra körbejárt, és mindenkinek tudott varázslatosat mutatni Fózer Tibor ezredestől a házigazdákig. Eleinte mindenki azt hitte, hogy megfejtette a titkot ötven centi távolságból, ám ez nem így volt…

Úgy volt viszont a hivatalos rész, ahogy azt a Kasza cégeknél már megszokhattuk: a szakmában, a kivitelezésben, és a majdani működtetésben élenjárók ismertették az adatokat, a 12 éves sztori fontos pontjait, az építkezés részleteit. Természetes, hogy sok ember támogatása, partnersége és munkája kellett ehhez az esti ünnepléshez. Nagypál Csaba, a Jász-Plasztik Autócentrum Kft. KIA kereskedelmi igazgatója egy-egy palack pezsgővel, illetve virágcsokorral köszönte meg a tulajdonosoknak, a munkatársaknak, és az utóbbi hetekben különösen áldozatot hozó feleségeiknek a kitartást.

Kovács Róbert és Nagypál Csaba szakmai előadásából a fentieken kívül nem hiányozhattak a sikert bizonyító Platinum Dealer díjak, új eladási rekordok. Mr. Dowan Kim és Nagy Norbert a KIA gyár felől erősítették meg a számokat. Dél-Korea legidősebb autógyártóját, a KIA-t 1944-ben alapították. Kezdetben kerékpárokat készítettek, hamarosan pedig már a motorbiciklik, a személygépjárművek és a teherautók gyártása is beindult. Sok-sok nehézség és kihívás után a cég 2006-ban új lendületet vett a C’eed megjelenésével, amelynek formaterve magyar designer, Kovács Miklós munkáját dicséri. Magyarországi eladásaik során hamarosan elérik az 50 ezredik autót, amelyekből messze a legtöbbet a Jász-Plasztik Autócentrum adott át tulajdonosaiknak. – A KIA mindig, a jövőben is a Kasza család mögött állt és áll üzletileg és barátilag egyaránt – fogalmazott Mr. Dowan Kim.

Pócs János hosszú ideje ugyancsak baráti kapcsolatot ápol Kasza Lajossal és családjával. Beszédét így a közvetlenség, életteli vidám példák tarkították. Elmondta azt is, hogy milyen fontos szerepe van a cégnek 7500 család munkaadójaként, mennyire fontos a társadalmi szerepvállalásuk a városban és az egész Jászságban, de azt is, hogy saját maga és családja mennyire elégedett a KIA autójával. Ezzel egyébként nem volt egyedül ezen az estén sem. Videóüzenetben lelkendezett a Kovalski meg a Vega gitárosa az autójáról, Pataki Attila pedig az Edda család hét KIA flottáját dicsérte, jó szórakozást kívánva a jelenlévőknek, no meg további sikereket az autóház dolgozóinak.

Vitályos Eszter, a kormány európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár asszonyát kislánya is elkísérte, és felmehetett vele a színpadra is, ahol segédkezhetett a jelképes átadásban, a szalag átvágása pillanatában Mr. Dowan Kim, Nagypál Csaba, az édesanyja és Szabó Tamás társaságában. A meghittséget Kiss Csaba, Jászárokszállás plébánosa tette teljesebbé, áldást kérve, majd megszentelve az autószalont.

Még egy titok azonban volt ezen az estén, de azt ne is firtassuk: az állófogadás lényege, amit Szántai Attila és az Aranysas étterem szolgáltatott. Jó szakács úgyis csak a végeredményt teszi nyilvánossá, ami pedig kiváló volt. A többi talán nem is tartozik ránk.

Vélemény, hozzászólás?