Jó gének, szerető család

Benke Sándornét szeptember 21-én 90. születésnapja alkalmából köszöntötte az önkormányzat nevében Nagy András HEB elnök. A különleges alkalmon családjával együtt ünnepelt a szépkorú hölgy.

Rendezett ház, szorgos kezekkel gondozott udvar fogadott csütörtök délután, aminek otthonosságát a viharos szél sem tudta elrontani, akárcsak a Benke család jókedvét. Marika néni örömmel várta Nagy Andrást, a Humán Erőforrás Bizottság elnökét, hiszen jól ismeri őt az Idősek Klubjából, ahova 15 évig rendszeresen eljárt. A virágcsokor és a kormány által kiállított oklevél átadása után a finomságokkal megpakolt asztal köré ültünk, ahol emlékek hadát idézte fel a család.

Marika néni 4 testvérével együtt Jászberényben született a család második gyermekeként. Két testvére Teréz és Gizella közösen ünnepelhetett Marika nénivel, azonban egyetlen fiútestvérük, Sándor már az égből nézett le rájuk.

Szeretett férjével, Benke Sándorral frigyre lépésük hajnalán, Jászboldogházán telepedtek le, és sok éven át tanyán laktak, melyre a mai napig szívesen gondol vissza. Mosolyogva mesélte, hogy jól ismerte a község lakóit, hiszen dolgozott élelmiszerboltban, majd nyugdíjba vonulásáig a boldogházi takarékszövetkezet kirendeltségének vezetőjeként tevékenykedett.

A Benke házaspár mindig nagyon összetartó, családszerető volt, így még sajnálatosabb, hogy nem részesültek gyermekáldásban. Az utódok hiányát nyaranta pótolták a rokonok lurkói, a keresztgyerekek, akik a mai napig szívesen idézik fel a tanyavilágot, a kemencében sült kenyér illatát, a rétestészta nyújtását, melyet mákkal, túróval ízesített Marika néni. Szép élményként jött fel a közös társasjátékozás, vagy épp az önfeledt nótázás, táncolás, amit még a nagypapa szerettetett meg a családdal.

Boldogházáról 33 év után férje javaslatára Jászberénybe költöztek, hogy közelebb legyenek Marika néni testvéreihez, rokonságához. Az ünnepelt könnybe lábadt szemekkel mondta, hogy boldog házassága 48 év után ért véget. Mára az emlékek maradtak a meghitt pillanatokról, a kirándulásokról.

Benke Sándorné kitűnő szellemi frissességnek örvend,  a dereka sokszor fáj, de ez sem gátolja meg abban, hogy precízen végezze a háztartási és a kert körüli munkálatokat, melyben szomszédja is segít neki. Ahogy keresztlánya Katalin mondta „a kert mindig virágzik” pont úgy, mint a mosolygós Marika néni.

Idős köszöntésnél mindig kíváncsian kérdezzük, hogy mi lehet a hosszú élet titka. Benke Sándorné szerint a géneknek köszönheti. Igaza lehet, hiszen két héttel ezelőtt a szintén 90 éves unokatestvérét köszöntöttük születésnapja alkalmából.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?