Negyed évszázad elismerése

Államalapításunk ünnepén Szaszkó Sándor jászberényi vállalkozót több évtizedes példaértékű munkájáért Aranykoszorús Gazda Díjban részesítette Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A Földművelésügyi Minisztérium egyik legrégebbi és legrangosabb elismerésében részesítette. Milyen út vezetett idáig?
Jászboldogházán földművelő család gyermekeként születtem. A nagyszüleim Jászberényben éltek, így a gyermekkorom java részét itt töltöttem, valamint a gazdaságunk nagyobb része is itt volt. Tizenöt évesen végleg Jászberénybe költöztünk, majd később a Hűtőgépgyárban helyezkedtem el. 1992-ben, a rendszerváltás után kaptuk vissza a korábban állami tulajdonba vett földeket. Kezdetben állattenyésztéssel is foglalkoztunk, tartottunk teheneket és tejet értékesítettünk. Utána a cukorrépa-termesztést helyeztük előtérbe, amíg igény volt rá az országban. Ezt követően ültettünk kalászosokat: búzát, árpát, napraforgót, kukoricát, lucernát és más szántóföldi növényt, mellyel napjainkban is foglalkozunk.

Hány hektáros földről beszélünk?
Közel 100 hektár, ennek nagyjából 15 százaléka bérlemény.

Tudott a kitüntetéséről?
Nagy meglepetésként ért a kitüntetés, amit ezúton is szeretnék megköszönni a szakmai bizottságnak. Úgy gondolom, ebben minden olyan tevékenységem benne van, amiben az évek alatt szerepet vállaltam. Többek között a 2005-től 2015-ig tartó agrár-környezetgazdálkodási program, mellyel a növényvédő szerek felhasználásának mérsékléséért álltunk ki. De idesorolhatnám a Natura2000 programot, amivel a természet, az élővilág megvédését karoltuk fel. A gazdálkodás mindig fontos szerepet töltött be az életemben, alapító tagja voltam a Jászberényi Gazdák és Polgárok Körének, örömmel mondhatom, hogy lassan 12 éve alelnöki titulust töltök be. Valamint hosszú ideje a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjaként is tevékenykedem.

A Gazdakör miben tudja segíteni a fiatal vállalkozókat?
Korábban nagy jelentősége volt a gazdaköri pályázatoknak, néhány évtizede nagyjából 20 jászberényi gazda jutott gép- és eszköztámogatáshoz. Ezzel kétségkívül jól indultak a kezdő gazdálkodók. Természetesen napjainkban szintén ilyen céllal működik a Gazdakör, megtalálni azokat a lehetőségeket, amellyel fejlődhetnek a jászsági gazdaságok. Az utóbbi időben a kisebb vállalkozások is nyertek támogatást, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nagyobb mezőgazdaságok nagyobb eséllyel indulnak.

Napjainkban a pályázatok korszakát éljük, Ön is megragadja ezeket a lehetőségeket?
Igyekszem úgy működtetni a gazdaságot, hogy az adandó alkalmakat, a jó lehetőségeket ki tudjam használni. A család közös célja, hogy a modern, fejlődő gazdaságokat kövessük.

Említette a családot, ők hogyan vesznek részt a vállalkozásban?
A feleségem, Mária a családi gazdaság nélkülözhetetlen tagja, nagyon sokat segít, például az ügyintézésekben is helytáll. Két gyermekem van, Sándor és Mária. Mindketten elvégezték a mezőgazdász alapképzést, úgyhogy nem aggódom a föld sorsa felől. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy már két unokával bővült a család, és hamarosan háromszoros nagypapa leszek.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?