Új mentőautó a jászsági betegekért

Szeptember 7-én ünnepélyes keretek között új mentőautót adtak át a Jászberényi Mentőállomáson, ahol bemutatták a Lucas mellkaskompressziós-készüléket is, amely Jászberény Városi Önkormányzat és az Országos Mentőszolgálat Alapítvány ajándéka.

A megjelenteket Kardos József vezető mentőtiszt köszöntötte a Jászberényi Mentőállomás garázsában, majd átadta a szót dr. Korcsmáros Ferencnek, az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföldi Régió igazgatójának. Ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy az autóállomány már igényelte a frissítést, ezért is jó hír, hogy a régióba érkező hét mentőautó egyike Jászberénybe került.

Ezek a korszerű mentőautók felszereltségben és technikai tudásban is megállják a helyüket. Automata sebességváltóval, hidraulikus hordágyemelővel rendelkeznek, és jobb a belső térelosztásuk, minden kéznél van. Korcsmáros Ferenc szerint ma minden mentőautónak ilyennek kellene lennie Magyarországon, hogy a kiváló mentő szakemberek a lehető leghamarabb odaérjenek a beteghez, és korszerű eszközökkel menthessenek életet. „Azzal párhuzamba semmi sem állítható, mint visszaadni valakinek az életét.” Beszéde zárásaként balesetmentes közlekedést kívánt bajtársainak, és átadta használatra az új mentőautót.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy országosan 700 új mentőautóval frissítik a mentőszolgálat autóállományát, és harminc új mentőállomás jöhetett létre, köztük a jászboldogházi is, amit tavaly adtak át. Így a Jászságban jelenleg öt mentőállomás van: Jászboldogházán, Jászkiséren, Jászapátin, Jászárokszálláson és Jászberényben. A képviselő méltatta a mentők munkáját, akik szeretteink eljutását biztosítják a kórházig. Megköszönte munkájukat, és azt kívánta, hogy a lehető legkevesebbet halljuk az új autó szirénáját.

„Minden fejlesztés fontos a városnak, és amikor erről van szó, Jászberény az egész Jászságban gondolkodik” – emelte ki Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester a mentőállomásnak nyújtott támogatás kapcsán, majd átadta a szót dr. Sinkó-Káli Róbert kórházigazgatónak, aki örömét fejezte ki, hiszen a központi büdzséből nem lett volna keret az új autó és készülék megvásárlására.

A négy kocsis jászberényi mentőállomás hat település hatvanezer lakosát látja el. Mentőautó szinten három kocsival 24 órás szolgálatban lévő esetkocsija pedig a Jászság mintegy százezer lakosát szolgálja. Pócs Márton, a Jászberényi Mentőállomás vezetője lapunknak elmondta, hogy bejáratását követően az új, 35 millió forint értékű mentőautó veszi át az esetkocsi szerepét, annak felszerelésével. Jászberény Városi Önkormányzatának és az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak köszönhetően az eszközpark is bővült egy új Lucas mellkaskompressziós-készülékkel, mintegy 4,5 millió forint értékben. A speciális újraélesztő gépet be is mutatták egy próbababán a mentőszolgálat munkatársai.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?