Tűzoltók a statisztikák mögött

Tavaly év közepén készítettünk nagyobb interjút Fózer Tibor ezredessel, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjével. Nyáron gyakran hallottuk a vonuló tűzoltók szirénáit, így eseteikről, mindennapjaikról kérdeztük az ezredest.

Mennyire volt rendkívüli a tűzoltóknál ez a nyár? El tudtak menni szabadságra?
– Június-július-augusztusról készült a legfrissebb statisztikánk. Ha egy szóval kellene válaszolnom, azt mondanám, változatos volt a nyarunk. Jászberényt és a hozzánk tartozó további 17 települést elkerülték a szélsőséges időjárási események. 170 esetben kértek tőlünk segítséget és ennyiszer ki is vonultunk, legtöbbször természetesen szirénázva.
Ennek ellenére sikerült úgy alakítani a szabadságolást, hogy minden bajtársunk többször elmehetett rövidebb-hosszabb pihenőre. Ez már csak azért is fontos, mert a vonuló állomány húszas-harmincas éveiben jár, óvodás-iskoláskorú gyerekeik vannak, így az iskolai szünetben a legnagyobb az igényük a szabadságolásra.

Térjünk még vissza kicsit a számokhoz! Miből tevődik össze ez a 170 eset?
– Jászsági szinten ebből 110 volt a tűzeset, 60 alkalommal pedig műszaki mentés miatt riasztottak bennünket. Lélekszáma és az ide települt sok üzem miatt a legnagyobb számban Jászberény szerepelt 42 tűzesettel és 27 műszaki mentéssel.

Ha nem kerülte el a figyelmünket, nagyobb tűz nem volt a nyáron.
– Két olyan kiemelt vonulásunk volt, amihez a nagykátai és a hatvani tűzoltókat is segítségül hívtuk. Szabadtéri tűz volt mind a kettő, nagy kiterjedésben égett az erdő aljnövényzete. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a fák koronája nem égett, meg tudtuk menteni őket.

Mi okozta a tűzeseteket?
– Ilyen, majd’ negyven fokos hőségben gondatlanságból és öngyulladásból is keletkezhet tűz. Az előbbi, az emberi gondatlanság a veszélyesebb, ami a szabályok ismeretének hiányára utal. Jászberényben egész évben tilos a kerti hulladék égetése, most ráadásul egész nyáron tűzgyújtási tilalom volt érvényben. Aki ezt megszegi, a bírságon kívül akár az annál is nagyobb összegű vonulási költséget is meg kell térítenie. Ez pedig több tízezer forint. A Jászságban tizenkettő, Jászberényben két ilyen esetünk is volt idén.

Az üzemekben nem volt nagy tűz. A családi otthonokat is meg tudták védeni?
– Jászberényben három épülettűz volt egész nyáron. Két perc a riasztási idő, így öt-hét perc alatt a város legtávolabbi pontjához is odaérünk, ezért ugyan égett helyiség, födém- vagy tetőrészlet, de meg tudtuk fékezni a lángokat nagyon hamar.

Mit takar a 60 műszaki mentés?
– Legnagyobb számban, egész pontosan 24-szer viharkár miatt kellett segítenünk – ebből 18 esetben Jászberényben. Közlekedési balesetnél 18 alkalommal voltunk jelen, a többi szinte mind más és más jellegű volt, az állatmentéstől az olajfolyás megszüntetéséig.

Milyen a kirendeltség műszaki feltétele?
– A korábbi évek gyakorlatának megfelelően itt, Berényben négy gépjárművel dolgozunk, köztük található gépjárműfecskendő, vízszállító és létraszer is. Az épületünk az önkormányzat segítségével 2012-ben újult meg. Minden négyzetcentimétere foglalt! Egyhektáros területünk van, amelyben szabadidőpark és egy kerti tó is van, amit idén sikerült rehabilitálni. Saját magunk végeztük a festési munkálatokat.

A Jászságban megszoktuk, hogy már sehol nincs elég ember. Önöknél mennyire stabil a létszám?
– Vezetőtársaimmal öt és fél éve változatlan összetételben dolgozunk együtt, de a végrehajtó állomány is stabil. Két-három százalékos az éves fluktuáció. 24-48 órás készenléti munkarendben dolgoznak, és odafigyelünk az állandó képzésükre. A helyismeretet például kiemelt cégeknél tartott gyakorlatokkal növeljük. Az ellenőrzéseinket részben az időszakhoz, részben a feladatokhoz időzítjük. Iskolakezdés idején az oktatási-nevelési intézményeket ellenőrizzük, októberben természetesen a fűtési szezonra való felkészülést segítjük, év végén pedig a karácsonyfák és a szilveszteri pirotechnikai eszközök veszélyeire hívjuk majd fel a figyelmet. Folyamatosak a társasházak tűzvédelmi szemléi és – az ipar tekintetében – a tűz-és iparbiztonsági felülvizsgálatok, ellenőrzések.

Az iparbiztonság ugyancsak fontos feladatkörük. Mégis elég keveset tudunk erről a területről.
– Az iparbiztonság elsősorban a veszélyes anyagok feldolgozása, tárolása és szállítása körüli szabályok betartatását végzi, és az ott dolgozók, a lakosság biztonságára ügyel. A Jászságban a sok cég ellenére csak két veszélyes üzem van, de ezek is kisebb fokú veszélyes ipari üzemnek minősülnek. Az üzemeket eddig mindig rendben találtuk és szerencsére a biztonságos szállítás is egyre jellemzőbb. Utóbbit tekintve hetente változó helyszínen és időpontban folytatunk ellenőrzéseket.

Legutóbb a Jász-Expon találkozhattunk Önökkel. Legközelebb hol?
– Minden alkalmat megragadunk a lakosság, és különösen a fiatalok érdeklődésének megragadására, a hiteles tájékoztatásra, a megelőzés fontosságára. Most vasárnap az autómentes napon is várjuk a város lakosságát. Több elemmel leszünk kint: lesz tálcatűz, füstsátor, tűzoltó járművek és felszerelések megismerésére is lehetőség lesz.

Vélemény, hozzászólás?